Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hogerhuis Egypte illegaal verklaard

  •  
02-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
morsi_01.jpg
Hoogste rechtbank oordeelt: Egypte heeft weliswaar een president, maar alle politieke organen er omheen zijn onconstitutioneel
Het hogerhuis van het parlement van Egypte is illegaal. Dat heeft de hoogste rechtbank van Egypte beslist. De zogenoemde ‘Shura raad’ mag wel aanblijven tot een nieuw parlement is gekozen en aangetreden, vermoedelijk begin 2014. Vorig jaar oordeelde het Hof al dat het parlement illegaal gekozen is.
Er moeten dus nieuwe verkiezingen komen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog onduidelijk, omdat ook de kieswet door het Hof illegaal is verklaard.
Egypte zit in een moeilijke impasse. Er is weliswaar een president, maar alle politieke organen er omheen zijn onconstitutioneel. NRC-redacteur Carolien Roelants verklaart:
Het zit muurvast. Het hogerhuis mag dan wel blijven zitten, maar deze beslissing ondergraaft het gezag. Dit alles gebeurt midden in een totale economische crisis in een land waar een president zit die geen doorslaggevende actie kan ondernemen.
De commissie die de nieuwe grondwet heeft opgesteld is óók onwettig verklaard. De grondwet werd in december per referendum door de Egyptische bevolking nog goedgekeurd. Wat het gevolg van de uitspraak is, is nog onduidelijk. De commissie die de grondwet opstelde bestaat al niet meer. Bovendien bestond de commissie uit bondgenoten van Morsi en werd de conceptgrondwet er in één nacht doorheen gedrukt.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.