66

Hogerhuis steunt blokkeren No Deal Brexit

Een nieuwe nederlaag voor premier Boris Johnson. Het Britse Hogerhuis heeft de wet goedgekeurd die bedoeld is om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder enig akkoord de EU verlaat. De Lords brachten geen wijzigingen waardoor de wet niet opnieuw voorgelegd hoeft te worden aan het Lagerhuis. Het betekent dat de wet maandag van kracht kan worden en er aan de Europese Unie opnieuw uitstel gevraagd kan worden voor het ingaan van artikel 50 dat de Brexit in gang zet, tenzij de premier er in slaagt voor 19 oktober een akkoord met Brussel te bereiken.

Inmiddels is Jeremy Corbyn met andere oppositieleiders overeengekomen te verhinderen dat Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijft. Die mogen van de oppositie pas plaatsvinden als het uitstel van de Brexit is geregeld. “We hebben de kans om Boris neer te halen. Boris te breken en de Brexit tegen te gaan en we moeten die kans grijpen,” aldus Liz Saville Roberts, de leider van de Welshe partij Plaid Cymru.

Als de House of Lords niet akkoord was gegaan, had Johnson de wens van het Lagerhuis om de Brexit uit te stellen kunnen negeren. Johnson heeft verklaard dat hij liever “dood in een greppel wil liggen” dan de Brexit vertragen. Hij heeft gezworen dat hij het land uiterlijk 31 oktober losrukt uit het EU-verband.

cc-foto: ukhouseoflords

Geef een reactie

Laatste reacties (66)