15

Hollande: einde eurocrisis nabij

Franse president pleit voor stimuleringsmaatregelen om economie een boost te geven en voor meer Europese integratie

Het einde van de crisis in de eurozone is ‘zeer dichtbij’. Dat zegt althans de Franse president Francois Hollande woensdag in een interview met vijf Europese kranten waaronder de Franse krant Le Monde en de Britse krant de Guardian. Volgens Hollande moeten daarom de beslissingen die op de eurotop in juni zijn genomen, zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd, citeert ook Trouw uit het interview.

De Franse president pleit in onder meer The Guardian voor meer stimuleringsmaatregelen in de eurozone. “Als we niet wat meer leven blazen in de Europese economie, werken budgetmaatregelen niet”, zei hij.

Hij zei bovendien dat Frankrijk stappen ondersteunt richting een nauwere politieke unie in Europa, maar pas na de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014.
Van het idee dat vooral de diepe zakken van Duitsland de euro overeind houden, wil Hollande niets weten:

‘We nemen allemaal deel in deze solidariteit. De Fransen, de Duitsers, net zoals alle Europeanen in het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM). Laten we ophouden te denken dat er maar één land is dat voor de andere gaat betalen. Dat klopt niet. Maar ik begrijp de gevoeligheid van onze Duitse vrienden als het gaat om het probleem van toezicht. Wie bepaalt, moet controleren, wie bepaald, moet sanctioneren. Daar ben ik het mee eens. Maar een budgettaire unie zou moeten worden vervolmaakt met een gedeeltelijke uitwisseling van schulden door eurobonds.

Daarmee gaat Hollande in tegen de lijn van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zich altijd heeft uitgesproken tegen de invoering van Europees schuldenpapier.

Hollande noemde het ‘oneerlijk’ dat sommige Europese landen tegen 1 procent rente lenen, en andere 7 procent moeten betalen. Ook wil Hollande klip en klaar stellen dat Griekenland in de eurozone blijft, aldus Trouw. 

Trouw: Hollande: einde eurocrisis zeer dichtbij

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)