47

Hollande kiest uit zelfbehoud voor harde aanpak Griekenland

Er zou voor het eerst sprake zijn van een echte deadline ... EU-president biedt opening

De Grieken hebben te maken met misschien wel de eerste harde deadline vanuit Europa. Ze moeten vandaag nog met een hervormingsvoorstel komen, anders trekken de andere EU-landen hun handen van Athene af. Aanjager van de harde opstelling is de Franse president Hollande. EU-president: Inzet Athene moet beantwoord worden.

Update 16.19 uur:

EU-president Donald Tusk zegt op Twitter dat Athene’s inzet om tot een werkbaar voorstel te komen, niet onbeantwoord kan blijven.

Eerder:

De Volkskrant schrijft:

Het idee van de harde deadline deze zondag kwam van Merkel en Hollande. Hoewel de Franse president Griekenland graag nog wat meer laatste kansen had gegeven, beseft hij dat als Duitsland en Frankrijk op dit punt niet verenigd zijn, de eurozone uit elkaar valt en zijn land aan de verkeerde (zuidelijke) kant belandt

Weinig betrokkenen verwachten dat de onderhandelingen vruchten af zullen werpen. Merkel: ‘Ik ben niet overdreven optimistisch.’ De Grieken willen een lening met een looptijd van drie jaar. En volgens ingewijden zou het gaan om een bedrag van 30 miljard euro. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie:

We hebben een in detail uitgewerkt scenario liggen voor een Grexit

Ondertussen laat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) weten dat uit nieuwe cijfers blijkt dat de VS een hogere schuld per inwoner heeft dan Griekenland. De VS hebben meerdere keren laten weten het erg belangrijk te vinden dat Griekenland onderdeel van de EU blijft.

Volkskrant:Volkskrant: Eindelijk harde deadline voor Griekenland

NOS: Athene moet vandaag met uitgewerkte voorstellen komen

NRC: Komt Tsipras met voorstellen die een Grexit kunnen voorkomen?

Geef een reactie

Laatste reacties (47)