Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hollande pakt de trein in plaats van privé-jet

  •  
30-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hollande_300_02.jpg
Socialistische president van Frankrijk pakt rigoreus door, gaat snijden in topsalarissen bij staatsbedrijven
François Hollande, de nieuwe linkse president van Frankrijk, beloofde tijdens zijn campagne zaken anders aan te pakken dan zijn in luxe levende voorganger Sarkozy. Hij brengt dat nu in de praktijk.
Hollande pakt de trein in plaats van het vliegtuig voor binnenlandse en Europese reizen. Zijn voorganger Sarkozy reisde nooit per trein en nam liever het vliegtuig. Het kiezen van een ander vervoermiddel gaat overigens niet zomaar. Volgens een Franse wet uit de jaren vijftig moet bij iedere brug die de president passeert een politie-agent staan. Dat maakt reizen per trein extreem duur. Hollande heeft daarom een procedure in gang gezet om de archaïsche wet af te schaffen.
Een andere bijzondere stap is dat Hollande niet naar het presidentieel paleis verhuist maar in zijn appartement in de buurt van de Eiffeltoren blijft wonen. Ook dat moet kosten besparen.
Daarnaast is Hollande gestart met het aanpakken van de vette salarissen bij de top van staatsbedrijven. Frankrijk kent 23 vollledige staatsbedrijven. Naar verwachting moet de topman van energiereus EDF 68 procent van zijn salaris inleveren. Dat klinkt veel maar Henri Proglio ontvangt nu dan ook meer dan 1,5 miljoen euro per jaar.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.