Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Hollandhouse' in Aleppo

  •  
20-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aleppo_300.jpg
Update: Vlaamse jongen van 15 geronseld ... Nederlandse jihadstrijders verblijven in luxe buitenwijk ... Ouders radeloos, willen verbod op ronselpraktijken
Nederlandse jongens die naar Syrië zijn afgereisd om te vechten bij de rebellen, verblijven in een luxueuze buitenwijk van de stad. Ze krijgen – van een Saoedische geldschieter – honderd dollar per maand en moeten een zware training doorstaan.
Dat melden Janny Groen, verslaggever van de Volkskrant en gespecialiseerd in islamitisch fundamentalisme, en Midden-oosten correspondent  Remco Andersen  op basis van gesprekken met ouders en een contact in de Syrische stad Aleppo. Anders dan tot nu toe werd beweerd zouden de polderjihadisten niet gebruikt worden als kanonnenvoer.
Ouders van een Syrië-ganger uit Den Haag ontvingen een foto uit het ‘riante oord’ waar hun zoon verbleef. Die foto toont Hollandse krijgers aan de rand van een zwembad. De jongens wonen in een villa die, zo vertelden ze, ter beschikking is gesteld door een rijke Saoediër. De ouders hebben de indruk dat sprake is van een soort ‘Holland house’, waar tientallen Nederlanders verblijven.
De internationale bataljons waarin de polderjihadisten worden opgenomen bestaan uit buitenlandse strijders die geen Arabisch spreken, zoals Afghanen, Tsjetsjenen en Turken. Tijdens gevechten trekken ze wel gelijk op met lokale strijders. Ze hebben beperkte vrijheid en kunnen vanwege de strategische informatie waar ze over beschikken niet zo maar vertrekken. Wie tekent voor de strijd bij de extremistische groepering Jabhat al-Nusra moet daar minstens een jaar blijven. Jabhat al-Nusra is door de Verenigde Staten aangemerkt als een terroristische organisatie die banden heeft met Al-Qaida.
Ouders van de polderjihadisten zijn radeloos. Een enkeling is afgereisd naar Syrië om zijn zoon terug te halen maar die pogingen zijn tevergeefs gebleken. De ouders willen dat er een verbod komt op ronselpraktijken en dat radicale types die jongens er toe aanzetten naar Syrië te gaan harder worden aangepakt.
Video: een reportage van Al Jazeera over Jabhat al-Nusra, dd 25-07-2012
Update 22:30
De Belgische krant De Standaard meldt dat ronselaars een 15-jarige jongen uit Antwerpen hebben overgehaald af te reizen naar Syrië. De onthulling werd gedaan door Karin Heremans, de schooldirectrice die ooit furore maakte door de strijd aan te gaan met fundamentalisten door hoofddoekjes te verbieden. Ze vertelde op de radio (vanaf 29:10) dat de jongeren echt geïndoctrineerd worden die bewust uitgekozen zijn door de ronselaars. Een 15-jarige leerling van haar school is naar Syrië vertrokken. Volgens Heremans hebben de jongeren geen idee van wat er in Syrië aan de hand is. Zo weten ze meestal niet dat in het land moslims tegen moslims vechten. Ze wantrouwen de berichtgeving in de westerse media en laten zich makkelijk misleiden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.