34

Hommeles bij NRC over superdividend voor eigenaren

Eigenaren willen zichzelf, ondanks reeds gevallen ontslagen, 12,5 miljoen euro uitkeren

De eigenaren van NRC Handelsblad en NRC.next, investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer, willen zichzelf 12,5 miljoen euro dividend uitkeren. Bij de kranten is hierover onrust ontstaan. De ondernemingsraad (OR) noemt de uitkering buitensporig vanwege de moeilijke tijden waar de krant zich in bevindt. Volgens de investeerders en hoofdredacteur Peter Vandermeersch verloopt alles echter volgens afspraak.

De OR roept alle aandeelhouders, commissarissen en de directie op om af te zien van de miljoenen. Uit de jaarrekening is gebleken dat NRC Handelsblad en NRC.next vorig jaar 4,7 miljoen euro winst maakten. Toch zou een hogere dividenduitkering mogelijk zijn vanwege de buffers die gevormd zijn bij de overname door Sauer en Egeria, zo schrijft De Volkskrant.

Uitkering van een superdividend staat de ondernemingsraad om drie redenen tegen. Zo zijn na een reorganisatie ruim dertig van de 350 banen bij NRC verdwenen. Hubert Smeets, OR-voorzitter, vindt de uitkering van 12,5 miljoen euro gezien de ontslagen ongepast. Hij benadrukt dat nieuwe tussentijdse maatregelen dit jaar bovendien niet uitgesloten zijn.

Ook is het riskant om de buffers nu aan te breken, terwijl de kranten het lastig hebben door teruglopende advertentie-inkomsten. Het is volgens de OR ‘riskant dat de solvabiliteit en liquiditeit in deze onzekere economisch tijd worden verlaagd’.

De krant heeft verder 8 miljoen euro geleend om eind dit jaar te kunnen verhuizen van Rotterdam naar het Amsterdamse Rokin. De OR vraagt zich daarom dan ook af waarom geld geleend is, wanneer blijkbaar 12,5 miljoen euro uitgekeerd kan worden.

President-commissaris Derk Sauer heeft laten weten dat de winstuitkering volledig volgens de afspraken verloopt die bij de overname in 2010 zijn gemaakt. Ook de NRC-directie waar hoofdredacteur Peter Vandermeersch deel van uitmaakt is het hiermee eens. De OR gaat nu toch een externe deskundige inschakelen om te kijken of het ‘superdividend’ echt binnen de afspraken past.

De Volkskrant: Onrust bij NRC over ‘buitensporige’ winstuitkering eigenaren

Geef een reactie

Laatste reacties (34)