Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hommeles binnen de BBC: Twee chefs op non-actief

  •  
12-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BBC_300.jpg
Redactieleden Newsnight zien een verband tussen twee missers over seksueel misbruik
De top van de BBC loopt leeg na schandalen over seksueel misbruik. Het hoofd van de nieuwsafdeling Helen Boaden en haar plaatsvervanger Steve Mitchell hebben hun taken neergelegd. Afgelopen zaterdag stapte algemeen directeur George Entwistle al op.
De twee chefs zouden opstappen omdat op dit moment een onderzoek plaatsvindt naar de twee affaires rondom seksueel misbruik. Dat onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de top van de BBC verantwoordelijk is voor de affaires.
De tweede affaire kwam afgelopen vrijdag aan het licht. Voormalig politicus Alistair baron McAlpine werd beschuldigd van pedofilie. De presentator van de BBC meldde dat zijn naam de ronde deed op internet. Daarmee was voor iedereen duidelijk dat het om McAlpine ging. Na de uitzending werd duidelijk dat de BBC enorm had gefaald. De redactie had nooit een foto van de politicus aan het vermeende slachtoffer laten zien. The Guardian deed dit wel, waarna het verhaal onwaar bleek te zijn.
De misser haalt herinneringen op over de vorige grote misser van de BBC. Die ging ook over seksueel misbruik, maar juist over het achterhouden en verbergen daarvan. Newsnight zou mogelijk hebben geprobeerd te verbergen dat de inmiddels overleden BBC-coryfee Jimmy Savile dertig jaar geleden honderden kinderen zou hebben misbruikt. De BBC was daarvan op de hoogte maar zou niet hebben ingegrepen. Binnen de BBC-top zou druk zijn geweest om de uitzending over Savile op de plank te laten liggen.
De afgetreden Entwistle zou in die tijd mogelijk betrokken zijn geweest als directielid. De redactieleden van Newsnight menen dat er een ‘oorzakelijk verband’ is tussen de twee missers. The Guardian schrijft:
Hooggeplaatste ingewijden die zeggen dat na het uitbreken van het schandaal over het Savile-onderzoek de journalistieke leiding van de BBC werd onthoofd.”
cc-foto: Kylezoa
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.