18

Homo en asielzoeker? Snel weer in de kast

Van homo's wordt gevraagd in de kast te blijven - voor het geval dat - terwijl ze tegelijkertijd aan moeten tonen homo te zijn

Wie naar Nederland vlucht als asielzoeker omdat hij of zij behoort tot de LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) en denkt in het o zo tolerante Nederland een veilige thuishaven te zullen vinden, kan zomaar bedrogen uitkomen. Volgens het COC, de homobelangenorganisatie, rammelt het Nederlandse beleid ten aanzien van homoseksuele asielzoekers aan alle kanten. Eindelijk uit de kast, stopt Nederland de homo’s snel weer in de kast. Hoog tijd voor een gesprek tussen het COC en staatssecretaris Fred Teeven.

De Nederlandse wet bepaalt sinds 2012 dat van homoseksuele asielzoekers ‘een bepaalde mate van terughoudendheid’ gevraagd kan worden, aldus het COC. Vrij vertaald betekent het dat homoseksuele asielzoekers zoveel mogelijk in de kast moeten blijven zitten wanneer ze in Nederland zijn, voor het geval dat de IND besluit ze geen asiel te verlenen. De immigratiedienst kan ze dan met een schoon geweten terugsturen en ervan uitgaan dat ze in het thuisland niet zullen worden vervolgd.

Want in Oeganda is homoseksualiteit bijvoorbeeld bij wet verboden. Wie betrapt wordt riskeert een levenslange celstraf. Ook ouders die hun eigen kind niet aangeven, terwijl ze wel weten dat het homoseksueel is, zijn strafbaar. Het COC gaat dinsdag in gesprek met Teeven. De organisatie zal er bij hem op aandringen om in ieder geval homoseksuele asielzoekers uit Oeganda asiel te verlenen.

Voor LHBT’s is een asielaanvraag maar al wat verwarrend. Enerzijds worden ze weer in de kast gestopt, anderzijds wordt steeds vaker getwijfeld aan de seksuele voorkeur of genderidentiteit van asielzoekers, aldus het COC. Volgens het beleid van voormalig minister van Immigratie, Gerd Leers, moeten LHBT’s aannemelijk maken dat ze LHBT’s zijn én dat de situatie in hun thuisland onleefbaar is. En dat dus terwijl ze in de kast moeten blijven.

De belangenorganisatie pleit er daarom voor dat ambtenaren moeten worden bijgeschoold. Tolken die worden ingezet bij verhoren moeten wat het COC betreft gescreend worden op homo-, bi- en transfobie.

Metro: “Beleid asielhomo’s rammelt”

cc-foto: Mteson

Geef een reactie

Laatste reacties (18)