Laatste update 25 januari 2019, 12:26
88

Homoseksuele politicus Jean Wyllys ontvlucht Brazilië; Rutte wil Bolsonaro helpen

Het eerste openlijk homoseksuele Braziliaanse congreslid Jean Wyllys geeft zijn zetel op en ontvlucht het land na aanhoudende doodsbedreigingen. Dat schrijft Wyllys zelf op social media. Wyllys staat bekend als een van de voornaamste critici van de nieuwe extreemrechtse president Jair Bolsonaro.

Wyllys strijdt naast zijn reguliere politieke werk actief voor LHBTQ-rechten in Brazilië. Wyllys werd met bijna 25.000 voorkeursstemmen namens zijn partij PSOL verkozen als congreslid. Daar kreeg hij de strijd voor LHBTQ-rechten op de agenda in een land waar jaarlijks nog altijd enkele honderden LHBTQ’ers worden vermoord. In maart vorig jaar werd zijn vriendin en collega Marielle Franco, gemeenteraadslid in Rio de Janeiro, vermoord. Sindsdien heeft Wyllys permanente politiebewaking.

Hoewel Wyllys al met de dood bedreigd werd voor de verkiezing van Bolsonaro, zijn de bedreigingen sinds het aantreden van de nieuwe president in zowel aantallen als hevigheid toegenomen. Bolsonaro laat nauwelijks een gelegenheid liggen om zijn homohaat te etaleren. Zo liet hij al eens weten nog liever te hebben dat zijn kinderen verongelukken dan dat ze homo zijn, en dreigde kussende mannen op straat desnoods zelf in elkaar te slaan. Ook wil Bolsonaro een nieuw anti-homo lesprogramma introduceren omdat volgens hem Braziliaanse kinderen op school worden opgevoed tot “communisten, pedofielen en homoseksuelen”.

Wyllys zegt ‘van binnen gebroken’ te zijn. Door de bedreigingen, maar ook door de constante stroom van nepnieuws die over hem verspreid wordt. In december vorig jaar werd een afgevaardigde van de PSL, de partij van Bolsonaro, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van omgerekend zo’n 260.000 euro wegens het verspreiden van foto’s van Wyllys met daarbij verzonnen uitspraken over het goedkeuren van pedofilie.

De keuze om het land te verlaten is mede op advies van de Uruguayaanse oud-president Pepe Mujica. Nadat deze hoorde over de doodsbedreigingen adviseerde hij Wyllys: ‘Wees voorzichtig, martelaren zijn geen helden’. Wyllys heeft gezegd ervoor te vrezen dat de oudste zoon van Bolsonaro een huurmoordenaar inschakelt om met hem af te rekenen. Die gedachte is niet vergezocht. Oudste zoon en tevens senator Flavio Bolsonaro wordt gelinkt aan de leider van het grootste doodseskader in Rio de Janeiro, dat  wordt verdacht van de moord op Marielle Franco. Ook de middelste zoon Carlos wordt in verband gebracht met geweld en intimidatie. Over Carlos Bolsonaro schreef journalist Marjon van Royen in een profiel over Bolsonaro in De Groene:

Bolsonaro’s middelste en meest geliefde zoon Carlos is een teruggetrokken met wapens behangen woesteling die menige bondgenoot van zijn vader de stuipen op het lijf jaagt. Nu eens duikt hij in camouflagepak op achter een deur, zijn doorgeladen geweer op het bezoek gericht. Dan weer zit hij aan tafel in een Mossad-T-shirt met pistolen en messen aan zijn armen en benen gegord.

Na het aangekondigde vertrek van Wyllys reageerde Carlos Bolsonaro, tegenwoordig raadslid in Rio de Janeiro en verantwoordelijk voor de PR en het social-mediabeleid van Bolsonaro, direct op twitter met: ‘Ga met God en wees gelukkig.’ Bolsonaro zelf reageerde met een kort bericht waarin hij geen namen noemde. Hij schreef slechts: ‘Geweldige dag’.

Screenshot Instagram premier Rutte

Mark Rutte
Terwijl onder dreiging van Bolsonaro en diens aanhang een congreslid zich genoodzaakt ziet het land te ontvluchten, verkeerde diezelfde Jair Bolsonaro op het Economisch Forum in Davos in het gezelschap van Mark Rutte. Mark Rutte deelde op zijn eigen account op sociaal netwerk Instagram foto’s van hemzelf samen met de rechtsextremist. Bolsonaro, die de rechten van vrouwen en minderheden de nek om probeert te draaien sinds hij president is, zei in Davos van Brazilië ‘een walhalla voor het bedrijfsleven’ te willen maken. VVD-premier Rutte reageerde daarop met:

Ik ben benieuwd hoe hij dat wil gaan doen. Misschien kunnen we hem daarbij nog helpen, advies geven. Brazilië is een grote economie, een belangrijk land en het Nederlandse bedrijfsleven was en is er traditioneel heel actief. Misschien liggen er opnieuw kansen voor ons.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)