108

‘Homo’s spelen niet met ballen, wel met scharen’

Update: Uitspraken bevestigen noodzaak tot actie, stelt COC ... Voetbal 'deskundige' René van der Gijp zegt domme dingen op tv, deze keer over homo's

Het is soms best zwaar om tot een groep te behoren waar veel negatieve vooroordelen over bestaan, maar als soortgenoten die vooroordelen vervolgens luidkeels gaan bevestigen, wordt het alleen maar erger. Voetballers die vechten tegen het stigma dom en oppervlakkig te zijn voelden zich dan ook enorm genaaid, toen tv-praathoofd en oud-profvoetballer René van der Gijp zijn schokkende onwetendheid met een triomfantelijke grijns de wereld in slingerde:

Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar. Op zaterdag loop ik door de Bijenkorf en wie staat daar mensen op te maken: Leco. En dat gelul: laat die voetballers uit de kast komen… Er zijn er gewoon niet veel.

Van der Gijp deed zijn uitspraken naar aanleiding van de KNVB-boot die dit jaar meevoer met de Gay Pride Canal Parade. Op Twitter en in diverse media werd hij vervolgens flink te kakken gezet, net zoals Frank de Boer vorig jaar overkwam nadat hij gelijksoortige uitspraken deed.

Update 20:35
De homobelangenorganisatie COC reageert verbolgen op de uitspraken van de voetbalexpert:

Het COC vindt dat het voetbalprogramma zichzelf te kijk heeft gezet met de uitspraken die Van der Gijp over homo’s deed. “Het is typisch voetbalhumor die daar over tafel gaat, maar tussendoor hoor je een vlijmscherpe analyse over de situatie van homo’s in het voetbal”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “De sfeer aan de tafel in het programma is helaas ook vaak de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst. Een hele nare, zelfs bedreigende omgeving. Het erge is ook dat er vaak niemand is binnen zo’n club die zegt: houd er eens mee op. Dat is wat de KNVB onder meer met de inzet van een boot tijdens de Canal Parade probeert te bereiken. Gelukkig zijn er ook andere rolmodellen in het voetbal, behalve de mannen van Voetbal International.”

Geef een reactie

Laatste reacties (108)