Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Homo's voelen zich onveiliger, en ze hebben gelijk

  •  
24-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Flickr_lesbischstel_JonPinder_300.jpg
Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dat homo's vaker slachtoffer zijn van veelvoorkomende criminaliteit, zoals diefstal en vandalisme
Homoseksuelen voelen zich vaker onveilig dan heteroseksuelen. Ook zijn ze vaker slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit en ervaren ze meer respectloos gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van de lesbiennes voelt dertig procent zich wel eens onveilig in de eigen buurt, tegen 22 procent van de heteroseksuele vrouwen. Van de homoseksuele mannen voelt 22 procent zich onveilig in zijn eigen buurt, tegen 13 procent van de heteroseksuele mannen.
Hangjongeren In hun woonplaats voelen homo’s zich vooral rondom plekken waar jongeren rondhangen vaker onveilig dan heteromannen; lesbische vrouwen ervaren vooral meer onveiligheid in het winkelgebied. Ook in het openbaar vervoer voelen homoseksuelen zich aanzienlijk vaker onveilig dan heteroseksuelen. Biseksuele mannen kampen eveneens met meer onveiligheidsgevoelens dan heteroseksuele mannen.
Terecht Volgens het CBS is het gevoel van onveiligheid onder homoseksuelen ook “niet onterecht”: homoseksuelen zijn vaker dan heteroseksuelen slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit.
In 2012 rapporteerden drie op de tien homoseksuelen en twee op de tien heteroseksuelen een vorm van slachtofferschap. Vandalisme en vermogensdelicten, zoals diefstal en inbraak kwamen bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor. Homo’s en lesbiennes werden tot twee maal vaker slachtoffer van geweldsdelicten, in het bijzonder bedreiging. Ongeveer 5 tot 6 procent van de homoseksuelen rapporteerde deze delicten.
Foto-cc: Jon Pinder

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.