22

Homo’s voelen zich onveiliger, en ze hebben gelijk

Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dat homo's vaker slachtoffer zijn van veelvoorkomende criminaliteit, zoals diefstal en vandalisme

Homoseksuelen voelen zich vaker onveilig dan heteroseksuelen. Ook zijn ze vaker slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit en ervaren ze meer respectloos gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de lesbiennes voelt dertig procent zich wel eens onveilig in de eigen buurt, tegen 22 procent van de heteroseksuele vrouwen. Van de homoseksuele mannen voelt 22 procent zich onveilig in zijn eigen buurt, tegen 13 procent van de heteroseksuele mannen.

Hangjongeren
In hun woonplaats voelen homo’s zich vooral rondom plekken waar jongeren rondhangen vaker onveilig dan heteromannen; lesbische vrouwen ervaren vooral meer onveiligheid in het winkelgebied. Ook in het openbaar vervoer voelen homoseksuelen zich aanzienlijk vaker onveilig dan heteroseksuelen. Biseksuele mannen kampen eveneens met meer onveiligheidsgevoelens dan heteroseksuele mannen.

Terecht
Volgens het CBS is het gevoel van onveiligheid onder homoseksuelen ook “niet onterecht”: homoseksuelen zijn vaker dan heteroseksuelen slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit.

In 2012 rapporteerden drie op de tien homoseksuelen en twee op de tien heteroseksuelen een vorm van slachtofferschap. Vandalisme en vermogensdelicten, zoals diefstal en inbraak kwamen bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor. Homo’s en lesbiennes werden tot twee maal vaker slachtoffer van geweldsdelicten, in het bijzonder bedreiging. Ongeveer 5 tot 6 procent van de homoseksuelen rapporteerde deze delicten.

CBS: Homo’s voelen zich onveiliger en zijn vaker slachtoffer

Foto-cc: Jon Pinder

Geef een reactie

Laatste reacties (22)