3

Homobeleid leger VS ongrondwettelijk

Amerikaanse rechter oordeelt dat homoseksuele militairen moeten kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid

Homoseksuelen en lesbiennes in het leger mogen niet openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Zij die dit wel doen kunnen op basis daarvan ontslagen worden. Rechter Virginia Philips oordeelde vrijdag dat het zogenoemde ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ beleid in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en het recht in algemene zin.

Een belangenorganisatie, die 19.000 homoseksuele militairen en oud-militairen vertegenwoordigt, heeft in 2004 een procedure aangespannen om de regel te wijzigen. Rechter Virginia Philips oordeelt nu dat het beleid het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces voor homoseksuele militairen, zoals deze in het Vijfde Amendement is opgenomen, schendt.

Sinds de invoering van het beleid zijn 13.500 homoseksuelen ontslagen. In 1994 werd de ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ constructie ingevoerd, onder het bewind van president Bill Clinton. De regel is ingevoerd om homoseksuelen in het leger meer bescherming te bieden. Volgens het beleid mogen rekruten niet meer gevraagd worden naar hun geaardheid. Aan de andere kant kunnen ze niet uitkomen voor hun homoseksualiteit op straffe van ontslag.

The Huffington Post: ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ Unconstitutional, Federal Judge Rules

cc-foto: Andy Siharath

Geef een reactie

Laatste reacties (3)