91

Homofobe oud-bisschop Gijsen aangeklaagd voor seksueel misbruik

Update: Bisdom Roermond was op de hoogte van de klachten... Oud-leerlingen beschuldigen de voormalige bisschop van Roermond van gluren en bij hen in bed stappen. OM Roermond kan nog niets doen met meldingen

Bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht loopt een procedure tegen oud-bisschop Jo Gijsen wegens seksueel misbruik. Een oud-leerling van de priesteropleiding Rolduc, bij Kerkrade, zegt dat Gijsen naar hem heeft gegluurd terwijl het jongetje zichzelf seksueel bevredigde. Een andere oud-leerling heeft tegen NRC verklaard dat de bisschop tijdens het surveilleren bij leerlingen in bed stapte.

De oud-leerling, nu een 64 jarige man, zegt als 13-jarige jongen ook drie keer door een andere priester te zijn misbruikt. Wat betreft het seksueel misbruik door Gijsen staat in de aanklacht:

Klager heeft zich aldus letterlijk een lustobject gevoeld voor aangeklaagde Gijsen. Klager voelde en voelt zich letterlijk ge- en misbruikt. Klager geeft aan dat hij walgt als hij denkt aan de gelaatsuitdrukking van aangeklaagde Gijsen terwijl deze klager begluurde tussen het gordijn van zijn chambrette. Voor klager voelt het alsof aangeklaagde Gijsen hem ‘in zijn macht had’.

Een andere oud-leerling verklaart tegenover NRC Handelsblad dat Gijsen bij leerlingen in bed kroop wanneer hij dienst had als surveillant.

Jo Gijsen wijst alle beschuldigingen van de hand. In zijn verweerschrift schrijft hij dat de klager zich in de persoon moet hebben vergist, als er al iets van de aanklacht waar is. Hij zegt: “Ik kan dat niet geweest zijn”. Ook zegt hij niets te weten van het in bed kruipen bij leerlingen.

De oud-bisschop staat bekend vanwege zijn conservatieve opvattingen. Zo deed hij tijdens zijn ambtsperiode in Roermond heftige uitspraken waarin hij homoseksualiteit afschilderde als tegennatuurlijk.

Update 17.50:

Het bisdom Roermond heeft bekend gemaakt dat zij op de hoogte waren van de klachten tegen Gijsen. Bisschop Frans Wiertz heeft volgens het bisdom de klachten ‘direct’ gemeld bij het Openbaar Ministerie. Ook de nuntius, de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Den Haag, is ‘direct’ op de hoogte gebracht. Wanneer ‘direct’ was, wil de woordvoerder van het bisdom niet zeggen.

Update 20:30
Het Openbaar Ministerie in Roermond kan voorlopig nog niets met de twee meldingen die zijn binnengekomen over het seksuele misbruik van Jos Gijsen. De Volkskrant schrijft dat een van de meldingen is verjaard en de andere is onbruikbaar. Een van de meldingen is een aantal maanden geleden per e-mail binnengekomen, de andere is vorig jaar ingediend bij meldpunt Hulp & Recht en bleek na onderzoek door het OM verjaard.

Volkskrant: OM kan vooralsnog niet met misbruikmeldingen
NRC: Oud-bisschop Gijsen van misbruik beschuldigd

De Volkskrant: Bisdom Roermond kende klachten over Gijsen

cc-foto: Janssen Frank

Geef een reactie

Laatste reacties (91)