Laatste update 11:26
14

Homofoben vangen bot in Roemenië, referendum mislukt

Het referendum dat Roemenië afgelopen weekend hield over een grondwetswijziging om het homohuwelijk tegen te houden is mislukt. Om de uitslag geldig te verklaren moest een minimale opkomst van 30 procent worden gehaald, maar uiteindelijk ging slechts 20 procent van de ruim 18 miljoen kiesgerechtigden stemmen.

In Roemenië bestaat er nu al geen mogelijkheid voor mensen van hetzelfde geslacht om te kunnen trouwen, maar om te voorkomen dat er ooit gelijke huwelijksrechten komen voor lhbti-burgers werd door een samenwerkingsverband van religieuze en conservatieve groeperingen een referendum georganiseerd voor een grondwetswijziging. In de huidige wettekst wordt namelijk gesproken van “een verbintenis van echtgenoten” en dat zou ruimte laten voor verandering. Daarom wilde het samenwerkingsverband dat laten aanpassen naar “een verbintenis tussen man en vrouw”.

Volgens tegenstanders van het referendum was de campagne bedoeld om de aandacht af te leiden van de grootschalige corruptieschandalen waar de sociaaldemocratische regeringspartij PSD-partij in is verwikkeld. De machtige orthodoxe kerk in Roemenië was weliswaar voorstander, maar er was ook veel weerstand en protest, vooral van lhbt- en mensenrechtenorganisaties.

Cc-foto: Gogulescu Silviu

Geef een reactie

Laatste reacties (14)