8

Homogeschiedenisles in aantocht voor Californische scholier

Met democraat Jerry Brown aan zet krijgt Amerika mogelijk haar eerste lesprogramma over homorelaties

Les over homorelaties kreeg onder leiding van gouverneur Arnold Schwarzenegger geen doorgang, maar de Californische Senaat stemt onder leiding van Jerry Brown mogelijk wel voor een verplichte homogeschiedenisles op alle middelbare scholen in de Amerikaanse staat.

The New York Times schrijft dat voorstanders van de homolessen willen voorkomen dat kinderen gepest worden. De afgelopen jaren pleegden meerdere scholieren zelfmoord omdat ze getreiterd werden vanwege hun seksuele voorkeur.

In 2006 lag er al een voorstel van de wet, maar tegenstanders meenden toen dat de verantwoordelijkheid voor de voorlichting over homoseksualiteit bij de ouders ligt. Schwarzenegger wilde die verantwoordelijk aan scholen zelf overlaten en niet opleggen. Met de nieuwe gouverneur Jerry Brown aan het roer ziet het er naar uit dat de wet eindelijk doorgang vindt. Brown is altijd een groot voorvechter geweest van homorechten. Zowel de voor- en tegenstanders verwachten dat de wet door de strenge democratische stemming komt.

Een aantal scholen in San Francisco en Los Angeles experimenteerden al met het lesprogramma. Toch zijn jongeren zich nog onvoldoende bewust van de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, meent Mark Leno, de eerste gekozen homo Senaatslid van Californië. “Tieners vinden het bijvoorbeeld nog steeds opmerkelijk om te horen dat Amerika discriminatie op grond van seksuele geaardheid pas een decennium geleden heeft afgeschaft.” Ook weten veel jongeren niet of homoseksualeit iets is wat cultureel bepaald is of dat iemand zo geboren is.

cc-foto: icanteachyouhowtodoit

Geef een reactie

Laatste reacties (8)