Laatste update 17 juni 2016, 13:52
17

Homohaat in Amsterdam: man bespuugd en geslagen

De haatmisdaad die zondag in Orlando plaatsvond, heeft de hele wereld op z’n kop gezet. Velen – ongeacht religieuze of etnische achtergrond – gingen op de barricade om de slachtoffers te herdenken en de aanslag op vrije liefde af te keuren. Helaas zullen de alledaagse incidenten die voortkomen uit homohaat moeilijker te bestrijden zijn. Dat merkte Amsterdammer Bram (achternaam bekend bij de redactie, red) toen hij door twee mannen op straat werd aangevallen. Hij vertelt op Facebook en bij AT5 zijn verhaal.

Bram vertelt hoe hij – samen met een getuige – de daders achtervolgde en de politie hen uiteindelijk aanhield. In vele gevallen blijkt het bijna onmogelijk om de geweldplegers terug te vinden. Ook gaan de agenten uit van een ‘uit de hand gelopen verkeerssituatie’ in plaats van homofobie, ondanks dat de Amsterdammer voor ‘kankerhomo’ werd uitgemaakt.

Daarbij is de manier van aangifte doen – ondanks de goede zorg – niet altijd even makkelijk en kan het voor een drempel zorgen. Dat bleek ook uit de ervaring van cabaretier Anke Laterveer die in haar eigen huis aangevallen werd.

Lees het hele verhaal van Bram hieronder.

Vandaag schijnt de zon! Gister was een dag vol uiteenlopende emoties….. ik heb van alles gevoeld…. angst, pijn, verdriet, boosheid, adrenaline, hoop maar ook wanhoop…. maar vooral heel veel liefde…. uit de meest uiteenlopende hoeken…. ook mijn partner werd gesteund daarvoor veel dank en liefde terug.

Het feit dat er gezocht wordt naar oorzaken en gevolg is voor slachtoffers best moeilijk soms…. Soms zijn ze er niet mensen… ze zijn vaak … en ook dit land puur op persoon, identiteit, etniciteit, geaardheid gericht. Als ik mensen vertel dat ik al m’n hele leven opmerkingen hieromtrent krijg zie je soms kijken en hoor je ze denken…. maar dit is Nederland toch al lang geen issue meer….? You are WRONG! Ik heb angst gevoeld gister…. tijdens de attack. En ik kan jullie vertellen dit waren geen lekkertjes,…. gemakshalve 😉 beschrijf ik ze even hoe ik ze in mijn aanklacht omschreef:

Dader 1: de man die me vernederde, in het gezicht spuugde en sloeg – Blanke huidskleur met tattoos in nek en gezicht – Agressieve uitstraling / sterk ogend gebalde vuisten – Bomberjack – Onverzorgde uitstraling – 1.75 ongeveer – rond de 45 jaar oud

Dader 2: man die op me af gerend kwam en voordat hij me kon aanvallen weer omdraaide omdat de politie al gebeld was. – Blanke huidskleur – Agressieve uitstraling / grote uitpuilende ogen een beetje HULK postuur – Bomberjack – Onverzorgde uitstraling – 1.95 groot en imposant postuur – Rond de 50 jaar I rest my case! 😉 Dus nee het waren geen Marokkanen!!!

We zijn het ook bijna normaal gaan vinden dat mensen op elkaars hoofden trappen rond voetbalwedstrijden. Ik ben blij dat 1 man me te hulp schoot. Een Engelse man met longemboly zette de achtervolging in en ik daarachter aan terwijl ik de politie al aan de telefoon had. Het was doodeng achter iemand aan te rennen waar ik bang voor was/ben. Dat was iets wat ik me gisteren avond laat pas besefte…. Dat was een onbeschrijfelijk akelig gevoel maar ik deed het omdat het moest en dat ik na alle ellende van de afgelopen week niet anders kon.

Ook ik heb gehuild met mijn lief op de Dam voor onze omgekomen broeders en zusters in Orlando. Daarnaast rende ik ook voor vele andere broeders en zusters hier in Amsterdam die ook vernederd, beledigd, mishandeld en getraumatiseerd werden maar waar de daders er vandoor gingen en zij met lege handen stonden.

Op het bureau waar ik gister van 13:00 tot 15:45 mijn aangifte en klacht indiende werd ik ontzettend goed geholpen door de politie. Dat mag ook weleens gezegd worden. Er is me wel een aantal zaken opgevallen en ik ben me bewust geworden van een aantal zaken.

De dienstdoende agent benadrukte een paar keer hetero te zijn en zei: ‘Ik weet dus niet hoe dat voelt’ Ook vertelde hij me dat hij het rechterlijke deel deed en dat als ik behoefte had aan de ‘Roze politie’ ( want die begrijpen je toch beter ) daar ook een gesprek mee kon hebben. Goed bedoeld natuurlijk en ik wil niet schoppen maar in de kern is dit natuurlijk bizar. Moet het eerst jezelf aangaan voordat je pas kan voelen dat iets onrechtvaardig is of vernederend. Is er ook een ‘zwarte politie’ ? Bieden ze je dat aan? Als je voor een agent zit als niet blank persoon die beledigd en vernederd is. ‘We roepen even de Zwarte politie want ik ben niet zwart dus weet niet wat het met u doet’ …..

Ik denk dat we hier eens flink over na moeten denken met z’n allen. Alle gekheid op een stokje! En dan nog iets! Nog iets wat op de politieke agenda moet! Waar is de privacy van het slachtoffer gebleven? Toen ik gister klaar was met mijn verklaring en hem nalas zag ik dat mijn oude adres er nog stond. Ik corrigeerde de agent. Die dacht even paar tellen en zei: ‘Laat maar zo want verdachte krijgt deze gegevens ook.

Een getypte opsomming van mijn persoonsgegevens….. Ik reageerde verontwaardigd… Is this real!? …. Dit is denk ik de reden waarom vele niet overgaan tot aangifte omdat hun gegevens voor de verdachte openbaar zijn. Het idee beangstigt me…. Hij weet mijn naam, ik niet die van hem. Hij weet mijn oude huisadres. Ik ook de zijne omdat ik achter hem aan ben gegaan…maar mensen….. is dit Justice!?

LETS CHANGE THINGS….. and do this TOGETHER….. Duizend maal dank voor al jullie steun dat geeft me een sterk gevoel in deze toch barre tijden! 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)