4

Homohuwelijk legaal op drie Antilliaanse eilanden

Ook Nederlandse abortus- en euthanasiewetgeving op Saba, St.Eustatius en Bonaire ingevoerd, ondanks fel verzet eilandbewoners

Het homohuwelijk, abortus en euthanasie worden legaal op Saba, St. Eustatius en Bonaire. Dat is het gevolg van de toetreding van de drie Antilliaanse eilanden tot het Nederlandse staatsbestel. De Eerste Kamer heeft hier dinsdag akkoord voor gegeven.

De Tweede Kamer bepaalde dat de legalisering van abortus binnen één jaar na inlijving van de eilanden verplicht wordt. Het homohuwelijk en de Nederlandse euthanasiewetgeving moeten binnen twee jaar worden geimplementeerd. De eilanden zelf zijn het volstrekt oneens met de invoering van deze Nederlandse wetten. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

De eilandraad van St. Eustatius heeft recentelijk zelfs een motie aangenomen tegen invoering van het homohuwelijk en legalisering van abortus en euthanasie. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) ging in de Tweede Kamer akkoord met de termijnen van invoering van de nieuwe wetgeving, maar vind de voorbereidingstijd eigenlijk te kort. Ze verwees naar de jarenlange parlementaire debatten in Nederland over homohuwelijk en abortuswetgeving.

Woordvoerders van SP en VVD wijzen erop dat abortus en euthanasie straks legaal zijn op de drie kleine eilanden, maar nog steeds strafbaar op Curaçao en Sint Maarten, die op termijn autonome landen binnen het Koninkrijk worden. “Allemaal Nederlandse staatsburgers, maar de rechtsgevolgen zijn afhankelijk van waar je neerstrijkt”, aldus VVD-senator Van Kappen.

Bijleveld wil in ieder geval afspraken maken over het wederzijds erkennen van officiële acten en rechterlijke uitspraken. Daardoor zullen afgesloten homohuwelijken in ieder geval overal op de Antillen worden erkend.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)