Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Homohuwelijk, ook goed voor de economie'

  •  
19-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
523 keer bekeken
  •  
Flickr_BorisDittrich_SebastiaanterBurg_300
Oud-Tweede Kamerlid Boris Dittrich legt in Nieuw-Zeeland de voordelen uit van het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijke sekse
Een land dat het recht van homoseksuelen om te trouwen erkent kan daar groot economisch voordeel van hebben. De extra trouwerijen zijn een gouden business, die in New York alleen bijvoorbeeld al 100 miljoen dollar omzet. Dat zegt Boris Dittrich, voormalig Tweede Kamerlid namens D66 tegenover de New Zealand Herald.
Dittrich is in Nieuw-Zeeland voor een reeks lezingen, zo schrijft de New Zealand Herald. Dat land overweegt momenteel het homohuwelijk te legaliseren. Dittrich zal daarom ook met een speciale commissie van het Nieuw-Zeelandse parlement spreken.
Hij was als politicus een drijvende kracht achter de legalisering van het huwelijk en adoptie voor paren van gelijke sekse in Nederland. Nu zet hij zich met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wereldwijd in voor homo-emancipatie. In Nieuw-Zeeland hoort Dittrich dezelfde argumenten van tegenstanders van het homohuwelijk als destijds in Nederland.
Het zou het huwelijk en het gezin als hoeksteen van de samenleving ondermijnen, het zou slecht zijn voor de kinderen, het zou kerkvoorgangers dwingen om homo’s te trouwen. Nee, ook in het vrije Nederland ging het niet zonder slag of stoot, zegt Dittrich in de Nieuw-Zeelandse krant:
De premier zei dat de wereld ons zou uitgelachen. Ze kenden allemaal al onze marihuana, coffeeshops, euthanasie en gelegaliseerde prostitutie. En nu zouden we ook nog met het homohuwelijk komen?”
“In het laatste debat voor de stemming zei een orthodox christelijke parlementariër dat de toorn van god over de voorstanders zou komen. Toen ik naar huis reed bedacht ik dat ik voorzichtig moest rijden. Als ik nu een ongeluk zou krijgen, zullen ze denken dat god mij heeft gestraft.”
Inmiddels zijn we elf jaar verder en geen van doemscenario’s van sociale afbreuk is uitgekomen. Wel zijn homo-bruiloften ook in Nederland booming business. In de politiek wordt het homohuwelijk als een troste verworvenheid gezien. Zelfs de orthodoxe christenen in het parlement hebben niet meer geprobeerd om de wet  terugdraaien.
Helaas, zegt Dittrich, heeft het legaliseren van het homohuwelijk Nederland niet geheel vrij gemaakt van discriminatie van homoseksuelen. Nog altijd heersen anti-homosentimenten. De wet heeft niet geleid tot een daling van het onevenredige aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren. “Je kunt niet achterover gaan leunen. Het is een voortdurend proces”, aldus Dittrich die in Nieuw-Zeeland is op uitnodiging van de Groenen en de Arbeiderspartij.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.