Laatste update 17:29
55

Homo’s geweerd uit schoolmusical uit angst voor homofobie

De directeur van een basisschool in Hengelo heeft op eigen houtje een scène met een homostel uit de groep 8-musical geschrapt. De directeur was bang dat anders een van de leerlingen, een Jehova’s Getuige, niet mee zou willen of mogen doen aan de musical.

De groep 8 op de openbare montessorischool is net als vrijwel elke andere basisschool druk bezig met de voorbereiding voor de musical. In het script voor de musical van dit jaar komt een koppel voor. Volgens het script bestaand uit een man en een vrouw, maar de leerlingen besloten tijdens de repetities zelf dat het leuker was om van het stel twee mannen te maken. Twee jongens om de rollen op zich te nemen waren ook snel gevonden.

Niets aan de hand dus, zou je denken, maar daar dacht directeur Ben de Vlugt toch heel anders over. Hij voorzag problemen met een leerlinge uit een gezin van Jehova’s Getuigen. Tegen Tubantia zei hij:

Ik weet hoe mensen van dit geloof hierover denken. Je mag wel homo zijn, maar je mag het niet praktiseren. Ik achtte dus de kans zeer groot dat het bewuste meisje niet meer mee zou mogen doen met de musical, als we dit er in zouden laten. En mijn uitgangspunt is dat álle kinderen bij dit afscheid van school moeten zijn. Daarom heb ik besloten dat we de musical spelen volgens het oorspronkelijke script, met een man/vrouw stel.

Hoe de ouders van het meisje er werkelijk over dachten, is niet bekend. Directeur De Vlugt nam namelijk geen contact met hen op. ‘Ik weet hoe zij er over denken’, was zijn verweer, ‘en ik denk niet dat het geholpen zou hebben’. De Vlugt, die zichzelf vergeleek met koning Salomo uit de Bijbel (‘die een onmogelijke keuze moet maken’) liet weten dat niet alle leerlingen het met zijn beslissing eens waren, maar dat ze de overweging weg begrepen. Datzelfde geldt voor de ouders, die ook hun verbazing over de beslissing lieten merken. De Vlugt benadrukte ook dat zijn beslissing geen standpunt ‘voor Jehova’s Getuigen of tegen homo’s’ is:

De belangrijkste overweging was voor mij dat alle kinderen kunnen meedoen. Dat is mijn verantwoordelijkheid als directeur van deze school en dat heeft de doorslag gegeven.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)