22

Homoseksuele asielzoekers bij COA en IND niet veilig

Rapport wijst uit: Homoseksuelen worden gediscrimineerd, uitgescholden, mishandeld en niet serieus genomen

Homoseksuele asielzoekers zijn in Nederlandse asielzoekcentra’s (azc’s) niet veilig. Dat blijkt uit een rapport van het COC. In EenVandaag doen donderdag verschillende asielzoekers hun verhaal. Ze werden ernstig gediscrimineerd, uitgescholden, mishandeld en in één geval zelfs verkracht.

In het rapport van COC(.pdf) wordt een voorbeeld aangehaald van een asielzoeker die door een mede-asielzoeker bijna dood werd geslagen met een fiets. In veel gevallen – veruit de meeste – wordt niet ingegrepen door COA-medewerkers. Soms kiest personeel er zelfs voor om mee te doen.

Een ander heikel punt waar al langer voor wordt gewaarschuwd: de seksuele geaardheid van homoseksuele asielzoekers wordt lang niet altijd serieus genomen tijdens de verhoren. EenVandaag schrijft hierover:

Bij een aantal asielzoekers werd tijdens verhoren gesuggereerd dat zij ‘terug in de kast’ zouden kunnen en een aantal malen werd een late coming out niet geloofd en tegengeworpen.”

Bovendien is de wijze van ondervraging niet altijd even respectvol. In de verhoren zouden zeer privacygevoelige vragen gesteld worden over (aantal) partners en expliciete details over de manier waarop seks bedreven is en welk gevoel dit teweeg bracht. Veel asielzoekers voelden zich niet veilig om direct hun hele hebben en houden op tafel te leggen, omdat ze uit een land afkomstig zijn waar homoseksualiteit verboden is. De aanwezigheid van een tolk uit het land van herkomst maakt het er niet makkelijker op. In een aantal gevallen werd door de tolk tijdens het verhoor zelfs vernederende termen gebruikt voor homoseksualiteit of verklaarde de tolk dat de IND een verhaal over marteling wegens homoseksualiteit ‘toch niet zal geloven’.

Eerder schreven we op Joop al over het beleid ten aanzien van homoseksuele asielzoekers dat in 2012 is veranderd. Van hen mag Nederland een ‘bepaalde mate van terughoudendheid’ gevraagd worden. Vrij vertaald betekent het dat homoseksuele asielzoekers zoveel mogelijk in de kast moeten blijven zitten wanneer ze in Nederland zijn, voor het geval de IND besluit ze geen asiel te verlenen. Met een schoon geweten kunnen ze dan terug gezonden worden naar land van herkomst.

cc-foto: Mteson

Geef een reactie

Laatste reacties (22)