111

Homovijandige boeren agressief tegen dierenactivisten

Gewonde bij protest PvdD tegen mestverwerkers ... NOS neemt spin agrariërs over

Stel je voor: bij een vreedzame demonstratie in Nederland worden door agressieve tegenstanders homovijandige teksten getoond. Zouden de media die dan negeren? Als het gaat om boeren wel. En de NOS past de berichtgeving over het uit de hand lopen van het protest aan, in het voordeel van de boeren.


De Partij voor de Dieren protesteerde zaterdag tegen een mestvergister in de Overijsselse gemeente Dalfsen. Volgens de partij, die al langer ageert tegen mestverwerkers, levert het bedrijf overlast op.

Boeren reageerden agressief op het protest zo blijkt uit beelden die RTV Oost journalist Niels Kater maakte. Hij wijst er in een uitgebreide beschouwing op dat de NOS de feitelijke weergave van het protest verdraaide. In het Achtuurjournaal en eerdere journaals van zaterdag werd gemeld dat er een handgemeen losbarstte nadat de demonstranten een boerenerf betraden. Daarvan was geen sprake, het protest vond op de openbare weg plaats. De NOS, die niet ter plekke aanwezig was, baseerde zich op een verklaring van de boeren. “In de eerste journaals werd dat als feit weergegeven, pas in het Achtuurjournaal werd ‘volgens de boeren’ toegevoegd,” verklaart Kater tegenover Joop. Het gaat hem er niet om de NOS te bekritiseren, benadrukt hij. Kater wil slechts duidelijk maken dat redacties de toedracht niet kunnen weten als er niemand ter plekke is.

Er werd een demonstrante mishandeld waarna er commotie ontstond. De NOS monteerde het beeldmateriaal waardoor de suggestie wordt gewekt dat de agressie van de kant van de demonstranten kwam. In werkelijkheid sloeg een boer een vrouw. Daarvan is echter geen beeldmateriaal beschikbaar. In regionaal dagblad De Stentor doet de 62-jarige vrouw haar verhaal over hoe ze een klap kreeg van de eigenaar van de mestinstallatie:

Hij greep het protestbord uit mijn hand, balde zijn vuist en gaf me een harde klap op mijn slaap. Ik viel op de grond en was een paar minuten weg. Mijn dochter dacht dat ik doodging. Ze wilde Huisman aanvliegen, maar de politie hield haar tegen.

De eigenaar ontkent geslagen te hebben. Ook cameraman Kater werd belaagd door boze boeren.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand die bij de demonstratie aanwezig was, twitterde zondag een foto van een mesttankwagen van een van de demonstrerende boeren. Op de achterzijde van de tankwagen is een leuze aangebracht: “Waar homo’s in roeren, is wat wij vervoeren.” De wagen is ook te zien in het ruwe verslag van Niels Kater (video boven op 1:20).

Op de bewuste tank staat met grote letters Veenhuis maar dat bedrijf heeft er niets mee te maken. Een woordvoerder grinnikt als gevraagd wordt waar de tekst op slaat: “Die heeft de eigenaar of iemand er dan opgeplakt. Wij zetten er geen teksten op. Wij maken tanks en verkopen die.”

Kater verklaart tegenover Joop dat hij opkeek van de tekst maar besloot die niet in de reportage te verwerken omdat de opmerking geheel buiten het onderwerp viel en hij niet de indruk wilde wekken aan de kant van de dierenactivisten te staan. “Misschien dat ik er later nog iets mee doe.”

Video boven het ruwe materiaal van Kater, hieronder zijn reportage voor RTV-Oost

Geef een reactie

Laatste reacties (111)