24

Hondenbelasting, leuker kunnen we het niet maken, vreemder wel


Man ontdekt rare maas in de wet: hond op bedrijfsnaam zetten voorkomt betalen hondenbelasting

Het klinkt absurd, maar toch is het waar: wie een hond heeft en de hond op naam van zijn of haar bedrijf zet, hoeft zelf geen hondenbelasting te betalen omdat een hond volgens de belastinginspecteur niet van een bedrijf kan zijn.

Dat is in ieder geval de opmerkelijke uitkomst van een zaak die door een hondenbezitter uit Waal was aangespannen.

Dikjan Bos, de man die de zaak aanspande, zegt maandag in het Algemeen Dagblad dat het nooit zijn bedoeling is geweest de belasting te omzeilen, maar dat dit het gevolg is van vreemde wetgeving. Vorig jaar zette hij zijn hond op naam van zijn eigen bedrijf, omdat hij met het dier wilde gaan fokken.

De eigenaar van de hond wilde keurig volgens de regels hondenbelasting betalen net als iedereen, maar wel op zijn bedrijfsnaam, zodat hij de kosten kon opvoeren voor de belastingaangifte. Toch ontving hij nooit een aanslag. Pas toen hij een officiële verkoopovereenkomst met zijn bedrijf opstelde, kwam er een belastingaanslag. Maar niet op zijn bedrijfsnaam, maar gericht aan hem als privépersoon. Volgens de belastinginspecteur kon een hond namelijk niet van een bedrijf zijn.

Het gerechtshof in Den Haag heeft nu geoordeeld dat een onderneming wel degelijk eigenaar kan zijn van een hond. De privé-aanslag werd nietig verklaard en verscheurd. Maar, tot op heden heeft Bos geen nieuwe aanslag ontvangen. De  gemeente Molenwaard die de aanslag had verstuurd, kijkt nu naar de mogelijkheden om te zien of ze alsnog een heffing kan opleggen aan het bedrijf.

Bos in het AD:

Het is net als met een auto. Een bedrijf bestuurt zelf ook geen wagen, maar kan wel de eigenaar zijn van het voertuig.

Lees: ‘Baasje omzeilt belasting door hond op bedrijf te zetten’

cc foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (24)