Laatste update 29 april 2017, 10:59
56

Honderd dagen Trump: ‘Ik dacht dat het makkelijker zou zijn’

Zaterdag 29 april is de honderdste dag dat Trump president is, de dag waarop traditioneel de balans opgemaakt wordt bij een nieuwe president. Deze traditie stamt van Franklin Roosevelt, die in zijn eerste honderd dagen vijftien belangrijke wetten door het congres heen wist te loodsen, een hoge standaard waar sindsdien iedere president mee wordt vergeleken. De eerste honderd dagen van Trump geven analytici dus ook een mooie kans om de Amerikaanse president te evalueren.

Trump zelf hinkt op twee benen als het aankomt op deze manier van zijn presidentschap te beoordelen:

Enerzijds lijkt hij te willen benadrukken dat het een ‘belachelijke standaard’ is en meent hij dat hij ongeacht zijn behaalde doelen door de media afgemaakt zal worden. Anderzijds lanceerde hij een website waarin hij opschept over wat hij allemaal al bereikt zou hebben. Of zoals The New York Times het samenvatte: ‘Trump Wants It Known: Grading 100 Days Is ‘Ridiculous’ (but His Were the Best)‘.

In een interview met Reuters lijkt hij zelf ook niet helemaal gelukkig met zijn presidentschap: ‘Ik hield van mijn oude leven. Ik had zoveel dingen aan de gang. Dit is meer werk dan mijn oude leven. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn.’

De Amerikaanse president speelde zelf echter ook een rol in de hoge standaard waarop hij nu beoordeeld wordt. Met name door middel van wat hij zijn ‘Contract met de Amerikaanse kiezer’ noemde: de ‘100-day action plan to Make America Great Again’. Wie hem op dit contract beoordeelt, zou zijn geld, of stem, terug kunnen vragen. Van zijn tien plannen is er nog geen enkele gelukt.
The Simpsons deden ook een gooi naar een analyse van Trump als president:

Geef een reactie

Laatste reacties (56)