Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderd Nederlandse jihadstrijders vechten in buitenland

  •  
12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
ANP-JihadfightersSyria_300.jpg
Nederland grote leveranciers vanuit Europa ... In de meeste gevallen sluiten de strijders zich aan bij de extremistische Al Nusra-beweging
In landen als Afghanistan, Somalië en Syrië vecht momenteel een kleine honderd Nederlandse moslims. Dat meldt de NOS. Het grootste deel is actief in Syrië.
Vanuit Europa is Nederland één van de grote leveranciers van jihadstrijders. In de meeste gevallen zijn ze aangesloten bij de extremistische Al Nusra. Deze beweging streeft naar het vestigen van een islamitische staat in Syrië zodra president Assad is verdreven.
In bestaat inmiddels grote zorgen over de toenemende invloed van Al Nusra. De VS ziet de beweging als een een terroristische organisatie. De deelname van het aantal Nederland groeit snel en is niet alleen populair bij jongeren. Niet zo heel land geleden strijdden alleen nog enkele tientallen Nederlandse moslims mee bij Al Nusra.
De afgelopen weken haalden Europese jihadstrijders de headlines van Europese landen. Zo werd afgelopen week bekend dat twee Deense strijders waren omgekomen in de Syrische steden Homs en Jabal al-Turkman.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert woensdag het nieuwe Dreigingsbeeld terrorisme Nederland‘. Momenteel is de status ‘beperkte dreiging’. De vrees bestaat dat Nederlandse moslimstrijders is Nederland verder radicaliseren door de ervaringen die ze hebben meegemaakt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.