Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderd wetenschappers op de bres voor veganistisch eten, ook voor kinderen

  •  
12-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
47899607171_241e0876e9_o

© cc-foto: Yelp https://flic.kr/p/2fYJ1q4

Honderd wetenschappers, voornamelijk uit België maar ook van daarbuiten, ondersteunen een rapport waarin gesteld wordt dat een veganistisch voedingspatroon voor alle levensfasen gezond is. De verklaring is een reactie op een omstreden advies van de Belgische artsenorganisatie Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB) waarin een veganistisch dieet wordt afgeraden voor kinderen, pubers en zwangere vrouwen. Een collectief van wetenschappers kwam daartegen in verzet omdat het onwetenschappelijk zou zijn, schrijft De Standaard :
"Het collectief analyseerde de voor het advies gebruikte bronnen en kwam tot de conclusie dat ‘geen van de genoemde bronnen een volledig plantaardig voedingspatroon ontraadt’, aldus dokters Lamprini Risos en Catherine Devillers, woordvoerders van het collectief. Het standpunt van de ARMB is volgens hen dan ook ‘onbegrijpelijk’. Hun rapport, dat u online kunt lezen, kreeg ook internationale steun en werd ondertekend door meer dan honderd gezondheidsmedewerkers en artsen."
Veganistisch eten heeft daarentegen juist voordelen voor de gezondheid: minder overgewicht, betere bloeddruk, minder slechte cholesterol en minder diabetes. Een vereiste is wel dat er sprake is van een afgewogen en afwisselende samenstelling van voedsel maar dat geldt ook voor niet-veganistisch voedsel.
cc-foto: Yelp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.