Laatste update 17:24
2

Honderdduizenden mensen zieker na verplicht wisselen van medicijnen

Een miljoen medicijngebruikers moet naar schatting jaarlijks één of meerdere keren op een ander medicijn overstappen. Dit zonder medische noodzaak daarvoor. Veertig procent van hen wordt zieker na gebruik van het nieuwe medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van 14 patiëntenorganisaties onder tweeduizend personen.

Een van de organisaties die het onderzoek uitvoerden is het Longfonds. Directeur Michael Rutgers zegt dat patiënten ‘al jaren’ ellende ondervinden van het wisselen van medicijnen: ‘Het heeft een enorme impact op hun dagelijks leven als het medicijn waarvan ze afhankelijk zijn minder goed z’n werk doet.’

Dat verplicht wisselen van medicijnen kan gebeuren als gevolg van tekorten of leveringsproblemen, maar heeft ook vaak te maken met het vervallen van het patent. Wanneer dat gebeurt mogen andere farmaceuten hetzelfde middel gaan produceren, wat tot goedkopere varianten leidt waarin weliswaar dezelfde werkende stoffen zitten, maar vaak ook andere hulpstoffen. Het is aan de zorgverzekeraars en apothekers om te bepalen welk merk medicijnen iemand krijgt, tenzij een arts nadrukkelijk om een specifiek medicijn vraagt.

Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat zorgverzekeraars de laatste jaren steeds vaker kiezen voor meerjarencontracten waardoor patiënten minder vaak hoeven te wisselen. RTL schrijft:

Verder benadrukken ze dat ze niet zomaar een middel kiezen: “Zorgverzekeraars willen dat de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Van een aantal geneesmiddelen vergoeden zij daarom alleen de goedkopere variant. Al deze geneesmiddelen zijn onafhankelijk goedgekeurd op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid.”

Woensdag bleek in de uitzending van ZEMBLA (BNNVARA) dat er vrijwel geen controle is op de kwaliteit van medicijnen. De betrouwbaarheid van medicatie wordt getest in laboratoria die betaald worden door de fabrikant van het medicijn zelf. De Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) houdt formeel toezicht op de kwaliteit, maar test per jaar maar zes geneesmiddelen uit de reguliere keten in eigen laboratoria.

Bron: RTL Nieuws / cc-foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (2)