Laatste update 22:28
28

Half miljoen Spanjaarden demonstreren: ‘Ik ben niet bang’

Zo’n 500.000 mensen hebben zich zaterdag in Barcelona verzameld om te demonstreren tegen geweld en extremisme, om te waarschuwen tegen Islamofobie, en om de Spaanse overheid op te roepen om zich terug te trekken uit de wapenhandel.

De massale demonstratie komt als reactie op de twee terroristische aanvallen week, waarvan het dodental inmiddels is opgelopen tot 16. Een van de aanvallen betrof een busje dat inreed op de menigte in La Rambla, een beroemde straat in het toeristische centrum van Barcelona.

De demonstranten hielden spandoeken omhoog met de woorden ‘No tinc por’, wat Catalaans is voor ‘Ik ben niet bang’. Een van de sprekers was een locale moslima activiste Míriam Hatibi, die samen met de Catalaanse actrice Rosa Maria Sarda korte gedichten voorlas. ‘Wij zijn de miljoenen mensen die geweld weigeren, en het recht om samen te leven verdedigen in Manchester, in Nairobi, in Parijs en in Bagdad, in Brussel en New York, in Berlijn en in Kabul.’

Een van de demonstranten hield een bord op dat bedoeld was voor de leden van IS: ‘Het einde nadert en niemand zal jullie herinneren, niemand zal voor jullie huilen.’

Eerder deze week kwamen duizenden moslims samen op La Rambla, om zich uit te spreken tegen het terrorisme en hun steun te betuigen voor de slachtoffers van de aanvallen. Ze hielden borden omhoog waar boodschappen op te lezen waren als ‘Terrorisme heeft geen religie’. Velen schreeuwden de leus ‘not in my name’.

Net als bij het protest van de moslimgemeenschap tegen extremisme, lieten mensen die zaterdag demonstreerden bloemen achter op politiewagens en applaudisseerden ze voor de aanwezige agenten.

The New York Times: ‘I’m Not Afraid’: Barcelona Holds Peace Rally After Deadly Attacks

Geef een reactie

Laatste reacties (28)