Laatste update 23:52
99

Honderdduizenden Venezolanen de straat op tegen ‘dictatoriaal regime’

In Venezuela is woensdag op meerdere plekken massaal geprotesteerd tegen president Maduro. Honderdduizenden Venezolanen gingen de straat op om hun onvrede met de regering kenbaar te maken. Bij de chaos die ontstond nadat de politie op sommige plekken traangas inzette, zijn zeker twee doden gevallen.

De demonstraties en daarmee gepaarde gaande rellen zijn nu al bijna twee weken aan de gang. Venezuela verkeert in een zware economische recessie en veel Venezolanen lijden honger. Ondertussen probeert president Maduro juist meer macht naar zich toe te trekken en duldt weinig tegenspraak. Hij beschuldigt de oppositie ervan een staatsgreep te willen plegen.

Die oppositie heeft sinds het begin van vorig jaar een meerderheid in het Congres, maar zowel de regering van Maduro als ook het hooggerechtshof doen er alles aan die meerderheid monddood te maken. Provinciale en gemeenteverkiezingen hadden vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar de regering heeft die voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dat nu zoveel Venezolanen de straat op gaan is mede het gevolg van een oproep van de oppositie. Zij hopen op steun van de bevolking om aan ‘het dictatoriale regime’ van Maduro een einde te maken. Hoewel de demonstratie van woensdag dus niet de eerste is, is het wel veruit de grootste tot nu toe.

De demonstranten probeerden vanaf verschillende punten in de hoofdstad Caracas het kantoor van de Ombudsman te bereiken, maar werden tegengehouden door veiligheidstroepen die traangas inzetten. Vanuit de demonstranten werd met stenen en molotovcocktails naar de politie gegooid. In Caracas werd een 18-jarige student doodgeschoten toen hij middenin rellen tussen voor- en tegenstanders van regime belandde. Zelf zou hij onderweg geweest zijn naar een voetbalwedstrijd. Bij protesten elders in het land, aan de grens met Colombia, werd een 24-jarige vrouw doodgeschoten.

Een coup, aldus Maduro. Niet alleen ingezet vanuit de oppositie, maar met goedkeuring van de Verenigde Staten, zo beweert de Venezolaanse president. ‘Ik heb besloten het speciale civiel-militaire plan in werking te stellen, om het functioneren van het land te garanderen.’ Daarmee doelt Maduro onder meer op het inzetten van milities tegen de ‘coupplegers’; burgerwachten die nog stammen uit de tijd van de in 2013 overleden oud-president Hugo Chávez. Dat zijn er nu honderdduizend, maar Maduro wil daar een half miljoen van maken. Allemaal bewapend.

Bronnen: de Volkskrant, NBC News

Geef een reactie

Laatste reacties (99)