Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden aangiftes tegen aftandse Belgische kerncentrales

  •  
22-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35360457092_0356ba5727_k

© cc-foto: Marc Wathieu; protest bij Tihange, juni 2017 https://flic.kr/p/VSFzXj

Nederlandse activisten hebben op Belgische politiebureaus massaal aangifte gedaan tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire autoriteit FANC en Engie Electrabel S.A., de exploitant van de kerncentrales Tihange en Doel, nabij de Nederlandse grens.
De actiegroepen vinden dat bij de bevolking een te grote onzekerheid heerst over de toekomst van de Belgische kerncentrales. Volgens het Energiepact zou Tihange in 2025 dichtgaan, maar de actievoerders vrezen dat de kerncentrale mogelijk toch langer openblijft. Bovendien worden de “scheurtjesreactoren” van Tihange-2 en Doel-3 pas in 2023 gesloten. De actievoerders willen dat de “noodlijdende en gevaarlijke schrootkernreactoren” in Tihange en Doel onmiddellijk gesloten worden.
De aangevers voelen zich bedreigd door de verouderde staat van de kerncentrales. In een reactor van Tihange zijn duizenden haarscheuren aangetroffen. Een ongeval zou miljoenen mensen treffen. Volgens de actievoerders heeft de Belgische politie de aangiftes serieus behandeld.
Naast de Nederlandse actiegroepen nemen ook de Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie (AAA), Fin Du Nucléaire (FDN), Réveil Anti Nucléaire (R.A.N.) en Stop Tihange Deutschland (STD) deel aan de internationale campagne voor de onmiddellijke sluiting van de Belgische kernreactoren.
cc-foto: Marc Wathieu ; protest bij Tihange, juni 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.