278

Honderden basisschoolkinderen met honger in de klas

160 basisscholen melden 1100 gevallen waarbij kinderen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school komen

Dagelijks komen vele honderden kinderen met een lege maag, kapotte kleding en ongewassen op school. Dat meldt RTL Nieuws na een rondvraag bij 160 basisscholen, die in totaal 1100 schrijnende gevallen opgaven. De gevallen van verwaarlozing komen in heel Nederland voor, op dorpsscholen en scholen in achterstandswijken, in grote steden en buiten de randstad. Acht scholen zeggen zelfs meer dan twintig van deze kinderen in de klas te hebben.

De belangrijkste oorzaken van de problemen zijn volgens de scholen armoede, scheidingen en GGZ-problematiek van de ouders. De scholen zeggen het belangrijk te vinden dat er aandacht komt voor de problematiek, maar doen de meldingen alleen anoniem uit vrees voor ruzie met ouders. Daarnaast vrezen schoolbesturen voor de goede naam van de school. 55 scholen zeggen verwaarloosde kinderen zelf – in het geniep -eten, drinken en kleding te geven. Sommige leerkrachten zouden zelfs tijdelijk kinderen in huis nemen of onderbrengen in een hotel.

Jan Dirk Stokkedreef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland herkent de problematiek en zegt dat scholen eerder bij hulpverleners aan de bel moeten trekken: 

3 procent van de meldingen van verwaarlozing bij het AMK komt van scholen, terwijl zij veel meer zien. Dat kan niet anders. Scholen vinden het vaak moeilijk om te handelen in dit soort gevallen. Een gesprek met ouders over dit soort dingen vinden ze moeilijk. Een melding doen bij het AMK is nog een stap verder.

Cc-foto: Directie voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (278)