Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoge opkomst bij demonstratie tegen racisme bij Rotterdamse politie

  •  
28-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
protestracismepolitie

© ROTTERDAM - Actievoerders houden een stilstaand protest bij politiebureau Marconiplein tegen racisme bij de politie. BIJ1 Rotterdam en de linkse actiegroep Doorbraak eisen het ontslag van de

Honderden demonstranten zijn zondagmiddag bijeengekomen bij politiebureau Marconiplein in Rotterdam-West. De betogers die anderhalve meter afstand hielden, eisten het ontslag van agenten die zich racistisch uitlieten in een WhatsApp-groep.
Als het aan de demonstranten ligt, stappen ook politiechef Fred Westerbeke en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op, meldt Rijnmond. Volgens de betogers houden Westerbeke en Aboutaleb de agenten de hand boven het hoofd.
Eerder deze week meldde NRC Handelsblad dat de agenten racistische appjes verstuurden na de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra Ergincanli. “Weer een Turk minder”, luidde een van de berichten.
Een agent die het racisme aan de kaak stelde, werd weggepest. De man, die een Marokkaanse achtergrond heeft, werd onder meer gedwongen om in zijn eentje te eten in de kantine.
De Rotterdamse afdeling van BIJ1 heeft een petitie opgesteld om de racistische agenten te ontslaan. Op het moment van schrijven hadden ruim 7.300 mensen de oproep ondertekend.
Bij de demonstratie werd een minuut stilte gehouden voor Hümeyra. Haar familie was ook aanwezig bij het protest. Bekijk de beelden van Rijnmond:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.