23

Honderden biologische producten blijken helemaal niet biologisch

Honderden producten worden geheel ten onrechte verkocht als biologisch. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Om voor het label ‘biologisch product’ in aanmerking te komen, moeten boeren zich aan diverse regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Ruim tweehonderd boeren doen dat niet of onvoldoende.

RTL Nieuws bekeek meer dan 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal uit 2017 en 2018. Daarin is te zien dat 1 op de 10 boeren zich niet aan de regels houdt. Wanneer dat wordt vastgesteld, volgt een boete. De boer mag zijn producten daarna wel als biologisch blijven verkopen, ook wanneer de overtreding niet is hersteld.

Voedingswetenschapper Gertjan Schaafsma zegt tegen RTL Nieuws:

Dit betekent dat er producten op de markt komen die wel het label dragen van biologisch, maar die niet aan de eisen die de EU stelt, voldoen. Wat betreft de volksgezondheid heeft dat geen consequenties, maar wel voor de portemonnee van de consument en het imago van biologische producten dat we graag hoog willen houden.

Vanwege de keur aan gezondheids- en veiligheidseisen waaraan een biologisch product moet voldoen, betalen consumenten hier meer voor in de supermarkt dan voor niet-biologische producten. Om welke boeren en producten het precies gaat is vooralsnog niet duidelijk. Toezichthouder Skal heeft in de door RTL opgevraagde rapporten die namen onleesbaar gemaakt.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (23)