Laatste update 23:32
15

Honderden dode dolfijnen op Franse stranden door vissersboten

Sinds eind vorig jaar zijn zo’n 400 dolfijnen dood aangespoeld op Franse stranden aan de Atlantische kust. Nog nooit waren de aantallen zo hoog, hoewel voorgaande jaren ook al recordcijfers lieten zien. Het trieste record wordt veroorzaakt door grote vissersboten die de zoogdieren in problemen brengen. Volgens wetenschappers die zich bezig houden met maritiem onderzoek vormen de aangespoelde dolfijnen slechts de top van de ijsberg. Dolfijnen die overlijden zakken vaak naar de zeebodem of ze worden naar open zee getrokken door de stroming.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de visserij de oorzaak is van de grootschalige sterfte. Liefst 93 procent van de gevonden karkassen vertoont tekenen van door schepen veroorzaakte verwondingen, zegt het Franse French Nature Environment. De dolfijnen raken verstrikt in grote netten terwijl ze jagen op heek en zeebaars. Als ze niet meer los kunnen komen sterven ze een harde, langzame dood; ze stikken omdat dolfijnen boven water moeten komen om adem te halen. De dolfijnen raken in paniek, wat eveneens tot de dood kan leiden.

Achim Steiner, hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, sprak zich onlangs op het World Economic Forum in Davos uit tegen de huidige manier waarop de wereldeconomie is ingericht. Gezien het bovenstaande waren zijn woorden pijnlijk actueel.

Het is niet alleen de consument. Het is ook de producent. We moeten leren om dingen anders te produceren, meer duurzaam. Helaas drijft de gehele economie op de vernietiging van de natuur

Cc-foto: Tim Ellis

Geef een reactie

Laatste reacties (15)