Laatste update 23:29
93

Honderden in Amersfoort bekogelen politie met stenen

In Amersfoort heeft een groep van 250 tot 300 man de politie getreiterd en belaagd door agenten met stenen te bekogelen. Dit gebeurde nadat een 17-jarig meisje aangehouden werd voor belediging van de agenten. De politie noemt het geweld van de relschoppers ‘onacceptabel’ en is nog op zoek naar getuigen.

Op de Oliemolenhof was er een feest in een horecagelegenheid gaande. Door verschillende incidenten ging de tent eerder dicht. Het aangehouden meisje weigerde te vertrekken, waardoor de politie betrokken moest worden. Toen de agenten arriveerden, heeft het meisje hen beledigd.

Het rellend uitgaanspubliek dat op het plein verzameld was, keerde zich tegen de agenten en begon met stenen te gooien. Een van de politieagenten is gewond geraakt en een aantal politiebussen is beschadigd. De politie moest wapenstokken en honden inzetten om het plein leeg te krijgen. In een verklaring doen zij een oproep voor getuigen en laten weten op zoek te zijn naar informatie over de treiterende stenengooiers:

“Amersfoort – In de nacht van zaterdag 17 september op zondag 18 september werd op de Oliemolenhof een vrouw aangehouden voor belediging. Na de aanhouding keerde een grote groep zich tegen de politie. De politie zoekt getuigen.

De politie kreeg rond 23.30 uur de melding dat het onrustig was op de Oliemolenhof. Er was een feest aan de gang in een horecagelegenheid, die door de organisatie voortijdig werd afgebroken wegens verschillende incidenten. De straat liep vol met vertrekkende gasten, maar een van de bezoekers, een 17-jarige vrouw uit Amersfoort, wilde niet vertrekken. De politie moest ter plaatse moest komen voor assistentie. De Amersfoortse beledigde de aanwezige agenten en werd hierop aangehouden.

Na deze aanhouding keerde een groep van zo’n 250 tot 300 aanwezigen zich tegen de politie. Er hing een grimmige sfeer. Om de rust te bewaren werd versterking gevraagd en moest de politie noodgedwongen met behulp van de wapenstok en inzet van politiehonden het Eemplein leeg maken. De groep bekogelde de agenten met stenen. Eén van de agenten raakte hierbij gewond en een aantal politievoertuigen raakten beschadigd door de stenen.  Na het leegmaken van het Eemplein keerde de rust terug.

Geweld onacceptabel; getuigen gezocht

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd.

Er is een onderzoek gestart naar de stenengooiers en de politie zoekt getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u andere informatie? Neem dan contact op met de politie in Amersfoort via telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of via M-online.”

Het is nog niet bekend wat de afkomst van de treiterende stenengooiers is, om de schaal van de publieke verontwaardiging te kunnen bepalen.

cc foto: Binary Koala

 

Geef een reactie

Laatste reacties (93)