47

Honderden kinderen in onveilige moskee-internaten

Internaten hoeven vergeleken met andere instellingen aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen

Uit onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat heel veel moskee-internaten brandonveilig zijn, een enkele is zelfs illegaal. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, nauwelijks controles. Volgens wetenschapper Mehmet Sahin van de Vrije Universiteit zouden ongeveer 3000 kinderen in dergelijke internaten verblijven.

In Rotterdam alleen al zijn er nu drie internaten en een vierde zou in oprichting zijn. In het zuiden van de stad is er een illegaal meisjesinternaat waar vijftig meisjes op een zolder slapen. Volgens vertrouwelijke informatie van de gemeente is het er ‘absoluut brandonveilig’ en ‘gevaarlijk’.
Ook van een ander internaat in Rotterdam-Noord is bekend dat de bewoners van het internaat bij brandgevaarlijke situaties niet goed weg kunnen komen.
Verder hoeven de internaten vergeleken met andere  instellingen aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen. Medewerkers hebben geen verklaring van goed gedrag nodig en geen pedagogisch plan te hebben. Het NRC Handelsblad schrijft verder:  

De gemeente Rotterdam en de deelgemeenten hebben nooit een einde aan de illegale en onveilige situaties gemaakt. Ook als toezichthouders kinderopvang bij de GGD Rotterdam-Rijnmond hun zorgen in interne werkmails uitspreken over vermoedens van “lijfstraffen”, gaat niemand dit na. Wethouder Hamit Karakus (ruimtelijke ordening, PvdA) noemt het dossier “complex” en zegt als reactie op dit verhaal “de situatie nu zat te zijn”. Hij zal volgende week alle betrokken moskeeën, diensten en deelgemeenten uitnodigen op zijn kamer. Het gesprek moet gaan, zegt hij, over al deze onderwerpen: de moskee-internaten, de illegale winkels en kappers, de brandveiligheid.

Ook Tweede Kamerleden hebben in NRC op het bericht gereageerd.

Martijn van Dam: “Ik hoop dat dit bekend is bij de Inspectie Jeugdzorg. De vraag is of die kinderen goed verzorgd worden. In situaties waarin kinderen niet thuis wonen, vind ik dat er een reden is om te controleren.” Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) noemt de situatie “heel ernstig”. Ze vindt dat, net als bij schippersinternaten, de Inspectie Jeugdzorg zou moeten toezien op het welzijn van de kinderen. “Als overheid wil je toezicht hebben op wat daar gebeurt.”

NRC: In Nederland wonen honderden kinderen in moskee-internaten

Geef een reactie

Laatste reacties (47)