23

Honderden mensen demonstreren topless voor gelijke behandeling

Canadese zusjes Mohamed onterecht aangehouden voor topless fietsen, waar dat niet verboden is

Het is in Ontario, Canada voor zowel mannen als vrouwen legaal om topless over straat te gaan. Maar toen de zusjes Tameera, Nadia en Alysha Mohamed op een hete dag besloten tijdens het fietsen hun shirt uit te doen werden ze toch aangehouden door een agent. Een mannelijke agent, terwijl de vrouwelijke agent die ze een paar blokken eerder tegenkwamen hen vriendelijk toeknikte.


Dit is niet het eerste geval van toegenomen preutsheid in Canada. Afgelopen week kreeg Susan Rowbottom op het strand te horen dat ze iets aan moest trekken toen ze topless aan het zonnen was. En vorige maand kreeg een acht-jarig meisje in een zwembad te horen dat ze niet zonder top in het pierebadje mocht. In mei hielden scholieren in heel Canada al actie tegen het beleid dat eist dat meisjes hun benen en buik bedekt houden, terwijl dat voor jongens niet geldt. Tameera Mohamed:

Topless kunnen zien lijkt misschien onbelangrijk en het lijken misschien incidenten, maar ze houden allemaal verband met elkaar. Als vrouwen niet topless kunnen zijn in het openbaar, als we zo tegen de deseksualisering van vrouwenborsten zijn, dan kunnen we ook geen problemen oplossen als intimidatie en aanranding en al die dingen die samenhangen met het idee dat vrouwenlichamen aan de man toebehoren.

Dat was reden voor de zusjes om onder het motto ‘Bare with us’ de demonstratie te organiseren. Alyssa zei verbaasd te zijn over alle aandacht die er is geweest voor hun zaak sinds zij zich voor het eerst uitspraken:

Ik had geen idee hoe polariserend dit allemaal zou zijn. Ik dacht dat mensen niet zo verontrust zouden zijn over een vrouwenborst. We willen mensen gewoon laten weten dat ze dit recht hebben.

Lees ook op Joop: Wij willen tepels!

Geef een reactie

Laatste reacties (23)