Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden slachtoffers van marteling onschuldig vastgezet in Engeland

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4420998173_3efd5d7a1e_z
Honderden slachtoffers van martelingen zijn tegen de Britse wet in vastgezet in immigratie detentiecentra. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald, na een rechtszaak van zeven mensen die hevige martelingen doorstonden, en vervolgens nog meer trauma’s opliepen doordat ze in Groot-Brittannië gevangen werden gehouden, wegens een asielbeleid dat serieus tekortschoot.
Volgens de uitspraak van het Britse hooggerechtshof heeft het asielbeleid genaamd ‘Adults at Risk’ ervoor gezorgd dat velen die overzees gemarteld werden ook nog eens onschuldig werden vastgezet toen ze in Groot-Brittannië aankwamen. Slachtoffers van martelingen mogen namelijk niet zomaar vastgezet worden, omdat dit hun trauma’s ernstig kan verergeren.
Volgens Diane Abbot (Labour) is het idee dat het Verenigd Koningkrijk mensen op zou sluiten die eerder slachtoffer waren van marteling ‘werkelijk stuitend’. Ed Davey, van de Liberal Democrats zegt ‘het is triest dat ministers het nodig hebben om van een rechter te horen dat het verkeerd was om martelslachtoffers op te sluiten.’
Dat er toch zoveel martelslachtoffers zijn vastgezet komt omdat het asielbeleid marteling herdefinieerde en daarmee alleen erkende als het geweld door de staat was uitgevoerd. Mensen die dus gemarteld waren door terroristen, mensenhandelaars of andere non-gouvernementele organisaties, werden daardoor ineens niet meer erkend als slachtoffers van marteling. Ook niet wanneer hun littekens en verminkingen precies overeenkwamen met hun verklaringen.
De coördinator van Medical Justice, een stichting die zich inzet voor de medische rechten van asielzoekers, zegt ‘Het vernauwen van de definitie van marteling door de overheid, demonstreert pure minachting voor de kwetsbare gedetineerden, voor wiens levens ze verantwoordelijk zijn.’ Adcovaat Toufique Hossain, die vijf van de martelslachtoffers vertegenwoordigde in de rechtszaak, zei: ‘Wat vooral schokkend is in dit geval, is dat de staatssecretaris een beleid ontwikkelde, dat compleet tegen de verantwoordelijke medische opinies en bestaande juridische standaarden indruist, dat mensen die slachtoffers waren van afgrijselijke martelingen anders behandelde, simpelweg op basis van wie hun martelaar was.’
Verwacht wordt dat het besluit van de rechter nog tot vele andere rechtszaken zal leiden. Advocaten en mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot de vrijlating van alle slachtoffers van martelingen die nu nog vastzitten. Volgens de Britse overheid zelf zou het alleen al tussen september 2016 en december van hetzelfde jaar gaan om 226 gevallen.
cc-foto:  Dave Nakayama
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.