5

Honderden stemmentellers Indonesië overleden door ‘oververmoeidheid’

In de tien dagen sinds de Indonesische verkiezingen zijn meer dan 270 stemmentellers overleden. Nog eens bijna 2000 tellers zijn ernstig ziek. De officiële verklaring luidt: oververmoeidheid door de vele uitgebrachte stemmen.

Er is veel kritiek op de manier waarop de Indonesische kiescommissie omgaat met zijn medewerkers. De tellers maken lange uren en krijgen nauwelijks tot geen rust. Op 17 april hield Indonesië voor het eerst gelijktijdige verkiezingen voor het presidentschap en voor nationale en regionale parlementen. De reden daarvoor was om zo de kosten van de verkiezingen omlaag te brengen, maar omdat zo’n 80 procent van de 193 miljoen kiezers zijn stem uitbracht (vijf stembiljetten in ruim 800.000 stemlokalen), eist het tellen onder slechte arbeidsomstandigheden daarvan zijn tol.

Volgens een woordvoerder van de kiescommissie kampen nog eens 1.878 tellers met ernstige gezondheidsklachten. Het tellen van de stemmen is nog lang niet afgerond en het ministerie van Volksgezondheid heeft ziekenhuizen opgedragen de tellers met urgentie te behandelen.

Uit exitpolls zou blijken dat de huidige president Joko Widodo de verkiezingen gewonnen heeft, maar volgens zijn voornaamste opponent Prabowo Subianto is door de partij van Widodo massaal gefraudeerd. Beiden hebben de verkiezingswinst geclaimd. De definitieve uitslag van de verkiezingen is vermoedelijk pas op 22 mei bekend.

Bron: The Independent / beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (5)