Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Honderden vluchtelingen opgepakt onder valse verdenking'

  •  
02-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
detentiecentrum300.jpg
Op last van Interpol worden vluchtelingen met gebruik van valse verdenkingen uit land van herkomst, opgepakt
Honderden erkende vluchtelingen in Europa worden geregeld op last van Interpol opgepakt. De basis voor de aanhoudingen vormen ‘gefabriceerde’ valse verdenkingen in hun land van herkomst. Dat meldde advocaat Jozef Rammelt zondagavond in VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.
Volgens Rammelt is het doel van de valse verdenkingen het vervolgen van de vluchtelingen in het land van herkomst voor andere feiten. De klachtencommissie van Interpol behandelde dit jaar tussen de 240 en 300 klachten, aldus Rammelt, die lid is van de Britse organisatie Fair Trials International.
De advocaat spoort Nederland en de Europese Unie aan om geen gebruik meer te maken van Interpol voor aanhoudingen. Volgens het heeft de Europese Unie zelf al een Europees aanhoudingsbevel.
Onder de landen die de internationale opsporingsinstantie zouden misbruiken, zijn Turkijk, Iran, Irak, Rusland, Wit-Rusland en China.
Terugluisteren vanaf 29:50
cc-foto: Karen Eliot

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.