29

Honderden wetenschappers doen aangifte om structureel overwerk

Veel universiteitsmedewerkers hebben het zo druk dat ze ’s avonds of in het weekend structureel moeten doorwerken. Na een oproep van de actiegroep WOinActie hebben honderden wetenschappers daarom aangifte gedaan bij de arbeidsinspectie.

De snel gestegen studentenaantallen zorgen ervoor dat de werkdruk voor docenten torenhoog is. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs stelt geen extra geld beschikbaar, terwijl ze erkent dat hogescholen en universiteiten er nog een miljard euro bij zouden moeten krijgen. De Volkskrant laat Remco Breuker van WOinActie aan het woord:

‘Ik werk vaak van 9 tot 5 op de universiteit zelf, daarna pak ik mijn werkzaamheden rond een uur of acht ’s avonds thuis weer op’, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker (Universiteit Leiden). ‘Dan werk ik door tot een uur of 12 en word ik wakker op mijn toetsenbord.’ (…)‘Ik loop met alles achter en dat trek ik me persoonlijk aan, dus maak ik het thuis maar af. Onderzoeken doen we allemaal thuis. Zonder beurs is een onderzoek een soort hobby geworden.’ Volgens de hoogleraar wordt er misbruik gemaakt ‘van onze bereidheid om extra werk te doen’.

Breuker waarschuwt dat docenten het werk zullen neerleggen als de minister voor het eind van het collegejaar niet over de brug is gekomen.

cc-foto: Jorge Láscar

Geef een reactie

Laatste reacties (29)