63

Hongaars referendum tegen vluchtelingen flopt wegens gebrek aan kiezers

Het had een hoogtepunt moeten worden uit de carrière van de populistische premier Viktor Orban. Hij riep de Hongaren naar de stembus om het beleid van de Europese Unie waarbij vluchtelingen volgens een vaste verdeelsleutel in EU-landen worden ondergebracht af te wijzen. De uitslag is ongeldig omdat de opkomst ondanks een maandenlang durende propagandacampagne te laag was: 45 procent. Het minimaal vereiste opkomstpercentage voor een dergelijk referendum ligt op 50 procent.

Van de kiezers die wel gingen stemmen steunde bijna 98 procent het plan van Orban om de verdeelsleutel af te wijzen. De populist spreekt daarom van ‘een grote overwinning’, ook al heeft hij niets gewonnen. Orban wil ondanks de ongeldige uitslag de grondwet gaan aanpassen. Door de Europese verdeelsleutel wordt Hongarije verplicht 1294 asielzoekers op te nemen. Dat is voor Orban en zijn partij Fidesz ondragelijk.

De oppositie, die had opgeroepen tot een boycot van de raadpleging, noemt de uitslag het bewijs dat de kiezers niet achter Orban staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)