Laatste update 16:55
22

‘Hongaarse grenswachten mishandelen vluchtelingen en nemen selfie’

Verontrustende getuigenissen over misdadige praktijken aan de Hongaarse grens. Volgens vluchtelingen worden ze stelselmatig mishandeld door grensbewakers die op hen jagen. Die grens is voorzien van een hek met scheermesjes-draad om te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Servië Hongarije binnenkomen. Dat weerhoudt de vluchtelingen die in barre omstandigheden verblijven er niet van toch de grens over te steken. Vervolgens krijgen ze dan te maken met Hongaarse paramilitairen.

The Independent schrijft: “Farhad, een 34-jarige man uit Iran, beschreef hoe hij met zo’n dertig vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, de Hongaarse grens overstak voordat ze werden omsingeld door tientallen agenten. Geüniformeerde mannen gaven hen bevel op de grond te zitten met hun handen boven het hoofd. Vervolgens werden ze twee uur lang geslagen. “Zelfs in films heb ik zo’n plak slaag niet gezien. Vijf of zes soldaten pakten ons een voor een om ons te slaan. Ze bonden onze handen op onze ruggen met tie wraps. Ze sloegen ons met van alles, met hun vuisten, trappen en knuppels. Ze bezorgden ons expres ernstige verwondingen. Toen we vroegen waarom zeiden ze ‘ga terug naar Servië’. Hij vertelde ook hoe agenten selfies maakten met hun mobiele telefoons en lachten tijdens de mishandelingen, toen asielzoekers werden besproeid met traangas.”

Volgens Lydia Gall van Human Rights Watch zijn er tientallen verklaringen over grenswachten die selfie’s maken van mishandelingen. Anderen vertellen hoe hun drinkwater is afgenomen en over hen is uitgegoten. Ook werd hun kleding afgenomen voordat ze terug naar Servië werden gestuurd.

Hongarije wil dat vluchtelingen gebruik maken van de officiële doorlaatposten. Daar worden echter maar 10 vluchtelingen per dag doorgelaten.

De EU kondigde in december 2015 aan de Hongaarse misdragingen te onderzoeken maar daar is sindsdien niets meer van vernomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)