28

Hongaarse PVV-variant wil concentratie van Roma in kampen

Radikaal-rechtse Jobbik: 'Roma opsluiten en heropvoeden'

Als het aan de uiterst rechtse partij Jobbik ligt worden Roma in Hongarije in afgezonderde en gesloten kampen gestopt. In deze kampen worden ze heropgevoed, gaan ze gedwongen naar school en moeten ze meewerken aan werkprojecten. Roma die worden beschouwd als een ‘gevaar voor de openbare veiligheid’ zouden levenslang in deze kampen moeten doorbrengen. Dat kondigt de vice-voorzitter van de partij, Csanád Szegedi in een interview met Reuters aan.

In het interview zegt Szegedi Roma families uit hun woningen te willen drijven en te vervoeren naar kampen. In deze kampen moeten ze meedoen met werk-opvoedingprojecten. Zij die meewerken en hun kinderen naar school sturen, mogen uiteindelijk terugkeren naar de beschaafde wereld, aldus Szegedi. Zij die geen verbetering tonen, moeten de rest van hun leven in deze kampen doorbrengen.

Partijvoorzitter Gabor Vona zegt dat eerdere pogingen om de Roma gemeenschap te integreren mislukt zijn en nu te kiezen voor segregatie. Het wegstoppen en afzonderen van Roma is volgens Vona het enige instrument om de ethnische minderheid te leren samenleven met de meerderheid.

De benarde situatie van de Roma is recentelijk in de aandacht gekomen nadat de Franse president Nicolas Sarkozy de groep massaal heeft laten deporteren naar Roemenië.

Jobbik is een rechts-populistische partij die overeenkomsten vertoont met de PVV. Net als de PVV is het de derde partij van het land. Jobbik heeft 47 zetels in het 386 leden tellende parlement.

 

Lees ook op Joop: Roma-haat verenigt Europa

The Star: Hungary’s far right wants to round up Roma in camps

cc-foto: Justus Hayes

Geef een reactie

Laatste reacties (28)