Laatste update 14:30
18

Met nieuwe ‘slavenwet’ stelt Orban bedrijfsleven boven burger

Vierhonderd uur overwerk zonder enige vorm van compensatie wordt de normaalste zaak van de wereld in Hongarije, als het parlement instemt met een voorgestelde wetswijziging. Daardoor mogen werkgevers werknemers, volkomen legaal, onbetaald een volle werkdag per week extra inzetten. Vakbonden en oppositiepartijen zijn woedend en spreken over een ‘slavenwet.’

Het voorstel komt van Fidesz, de partij van de Hongaarse president Viktor Orbán. Vakbonden zijn al in een vroeg stadium buitenspel gezet, het is in het voorstel voortaan aan de werkgever en werknemer om samen tot een vergelijk te komen. Er zijn grote zorgen in het land over de positie van individuele werknemers, die zwak staan tegenover een werkgever.

Sinds het bekend worden van het plan is het onrustig in het land. Maandag en dinsdag werden blokkades opgeworpen op belangrijke wegen door vakbondsleden. Naar schatting tienduizend anderen liepen zaterdag al mee in een demonstratie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het vormde het grootste protest in een jaar. Ook voor vandaag staan demonstraties gepland. Verwacht wordt dat de wetswijziging vandaag ter stemming komt, al zal dit een formaliteit zijn. Fidesz heeft tweederde van de zetels in handen en kan wetten aannemen zonder steun van andere partijen.

Terwijl deze brandende kwestie loopt dreigt nog een groot gevaar, maar dan voor de Hongaarse rechtstaat. Er zal een nieuw hof worden opgericht, die onder controle zal komen van de minister van Justitie Laszlo Trocsanyi. Later zal bekend worden welke rechters hij zal benoemen en met welk budget zij zullen gaan werken. Trocsanyi zegt “de rechtsstaat te respecteren, maar grotere politieke verantwoordelijkheid te moeten nemen.”

Cc-foto: European People Party

Geef een reactie

Laatste reacties (18)