Laatste update 14:44
59

Hongarije doet niet mee aan Eurovisiesongfestival: ‘te gay’

De Hongaarse regering-Orbán, waarover men in kringen van PVV, FvD en SGP altijd zo enthousiast is, heeft besloten komend jaar niet mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. Hoewel Hongarije geen officiële reden heeft gegeven, is er volop speculatie dat de beslissing is ingegeven door homohaat, schrijft The Guardian.

Een bron bij de publieke omroep verklaart tegenover de krant dat men er daar vanuit gaat dat het Eurovisiesongfestival ‘te gay’ is naar de smaak van de regering en de omroepbazen. Een regeringsgezinde commentator bij de publieke omroep noemde de muziekcompetitie “een homoseksuele vloot”.

Ook de Hongaarse site Index.hu schrijft dat afkeer van het homoseksuele karakter van het Eurovisiesongfestival ten grondslag ligt aan de beslissing om niet mee te doen. Een woordvoerder van de premier Viktor Orbán doet de berichtgeving af als ‘nepnieuws’.

Hoewel de homo-acceptatie onder de Hongaarse bevolking toeneemt, is homohaat nog altijd populair bij politici. Fidesz, de nationalistische partij van Orbán, is voor een verbod op het homohuwelijk. En de Hongaarse parlementsvoorzitter László Köver vergeleek adoptie door stellen van hetzelfde geslacht eerder dit jaar met pedofilie.

Ook riep de Hongaarse politicus István Boldog deze zomer op tot een boycot van Coca-Cola, omdat het frisdrankmerk reclameposters had opgehangen waarop te zien is hoe stellen van hetzelfde geslacht Cola Zero drinken.

cc-foto: Daniel Kruczynski

Geef een reactie

Laatste reacties (59)