Laatste update 10:13
40

Hongarije eist vertrek Timmermans om beschuldiging antisemitisme

De extreemrechtse regering in Hongarije heeft het aftreden geëist van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjarto kan Timmermans niet in functie blijven, omdat hij de Hongaarse premier Orbán heeft beschuldigd van antisemitisme.

De roep om het ontslag volgt op een interview met de Duitse krant Die Zeit door Timmermans. Daarin reageerde hij op enkele uitspraken van Viktor Orbán, waaronder een over de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, luis in de pels van het Hongaarse regime. Soros is volgens Orbán een ‘Amerikaanse speculant’, een omschrijving die volgens Die Zeit sterk riekt naar antisemitisme. ‘Zo heb ik dat ook begrepen,’ liet Timmermans weten, ‘en ik ben daarover verontwaardigd.’

Die opmerking was tegen het zere been van Orbán en Szijjarto. Volgens die laatste is Timmermans een ‘lafaard’ en doet Hongarije juist meer tegen antisemitisme dan elke andere Europese lidstaat. ‘Als een functionaris van de EU een lidstaat zo ernstig beledigt over dit onderwerp, kan diegene niets anders doen dan opstappen.’ Ook zegt hij dat de Hongaarse regering weliswaar problemen heeft met de volgens hen ongewenste inmenging van Soros, maar heeft dit ‘niets met zijn achtergrond of religie te maken’.

Timmermans is niet van plan de eis van de woedende Hongaren in te willigen. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft in plaats daarvan de Hongaarse regering van een advies voorzien: ‘In het algemeen is het beter als men zulke dubbelzinnige uitdrukkingen niet meer gebruikt. Dan kunnen er ook geen misverstanden ontstaan.’

Het is niet de eerste keer dat Timmermans en de regering van Orbán botsen. Eerder al had Timmermans zich uitgesproken tegen een voorgestelde nieuwe onderwijswet in Hongarije, waardoor de Central European University in Boedapest – gefinancierd door Soros – zou moeten sluiten. De wet wordt gezien als een maatregel die vooral bedoeld is om Soros en andere oppositie monddood te maken. Ook de behandeling van vluchtelingen door de Hongaarse overheid is zorgwekkend. Zo worden vluchtelingen tegenwoordig opgesloten in kampen en maken grenswachters zich veelvuldig schuldig aan mishandeling van vluchtelingen.

Vorig jaar nog spraken joodse organisaties in Hongarije zich uit tegen de praktijken van Viktor Orbán en diens regering. De uitspraken en maatregelen tegen vluchtelingen in het algemeen en moslims in het bijzonder, zouden sterke gelijkenissen vertonen met de manier waarop Hitler in de jaren 30 over joden sprak.

Lees ook: ‘Zet Hongarije uit EU vanwege racisme’

Bron: NOS, cc-beeld: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (40)