Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hongarije gaat mediawet aanpassen aan EU-regels

  •  
06-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
VictorOrban_300.jpg
Volgens premier Orban lijkt zijn mediawet op die van andere lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Nederland
De Hongaarse premier Victor Orban zegt dat zijn in opspraak geraakte mediawet conform de Europese regels is. ‘Maar als Europese Unie het noodzakelijk vindt dat wij de wet aanpassen, dan zullen we dat doen.’
Hongarije die net EU voorzitter is geworden werd maandag door de Europese Commissie op de vingers getikt. Journalisten in het land protesteerde tegen de nieuwe mediawet die stelt dat journalisten een boete kunnen krijgen wanneer zij het algemeen belang aantasten, de openbare orde en de moraal verstoren of partijdige informatie publiceren.
Orban heeft donderdag laten weten dat zijn wet helemaal geen censuur betekent. De nieuwe mediawet lijkt volgens hem op die van andere EU-lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het publiceren van teveel onderwerpen die met geweld, seks of alcohol te maken hebben, worden volgens hem beboet.
Europees Commissaris Neelie Kroes (VVD) vreesde maandag dat de toezichthouder op de media in Hongarije niet onafhankelijk is. Ook zijn de begrippen van de mediawet onduidelijk gedefinieerd. Trouw schreef dat ook buitenlandse journalisten door de Hongaarse mediawet vervolgd kunnen worden.
cc-foto: OECD

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.