13

‘Hongarije hard op weg naar dictatuur’

Hongaarse intellectuelen waarschuwen voor regeringspartij Fidesz en premier Orban

Een groep Hongaarse intellectuelen waarschuwt dat het helemaal fout gaat in het land. Volgens de intellectuelen is regeringspartij Fidesz onder aanvoering van premier Orban een éénpartijdictatuur aan het bouwen. Ze waarschuwen dat, terwijl de Europese Unie druk bezig is de economische problemen op te lossen, in Hongarije de democratie gevaar loopt. Dat meldt NRC Handelsblad.


De waarschuwing staat in een verklaring getiteld ‘The decline of democracy – the rise of dictatorschap’. Het is een oproep aan de EU om zich niet te laten ‘gijzelen door een achterhaalde, provinciaalse tiran’. Onder meer de schrijvers György Konrad, György Dalos en historicus Janos Kenedi hebben de verklaring ondertekend.

De Hongaarse intellectuelen noemen in hun verklaring een aantal concrete voorbeeld voor het verval van de democratie in Hongarije. Zo is het parlementaire debat verdwenen. Fidesz haalde bij de verkiezingen vorig jaar april tweederde van de stemmen. Zijn meerderheid gebruikt hij nu om allerlei wetten erdoor te drukken. Vaak doet hij dit op een manier die geen ruimte vrij laat voor een discussie in het parlement.

De rechterlijke macht wordt momenteel onder politieke controle gebracht. Zo worden rechters met vervroegd pensioen gebracht om ruimte te maken voor Fidesz-gezinde rechters. De procureur-generaal is bovendien lid van de regeringspartij.

Eerder waarschuwde Hillary Clinton in een brief(.pdf) aan Orban al dat hij ervoor moet waken dat het democratische machtsevenwicht niet in gevaar komt.

Lees meer hierover bij NRC: Hongaarse intellectuelen luiden alarmbel

Geef een reactie

Laatste reacties (13)