6

Hongarije krijgt groen licht voor aangepaste mediawet

GroenLinks Europarlementariƫr Judith Sargentini nog niet tevreden met de wetswijziging

Hongarije is er eindelijk met Europa uitgekomen en past haar omstreden mediawet aan. In eerste instantie stelde de wet dat media die niet objectief berichten beboet kunnen worden tot ruim 700.000 euro. Die regel moet nu voldoen aan nieuwe voorwaarden. Europarlementariër Neelie Kroes is tevreden met de wijzigingen.

De Hongaarse Mediawet was in eerste instantie strijdig met de EU-bepalingen over de vrijheid van meningsuiting. Nu buitenlandse media worden ontzien en de verplichting om evenwichtige informatie te verstrekken niet voor alle soorten media geldt, voldoet de wet wel aan de EU-regels. Bijna alle Hongaarse media worden nu ontzien, behalve de omroepen, maar dat is in andere EU-landen ook zo, meldt de NOS.

GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini vindt de wetswijziging een verbetering, maar nog niet voldoende. Ze wil dat Hongarije de gehele mediawet opschort. Ze hekelt het idee van een speciale media-autoriteit die toezicht houdt op alle media. “Dat is een werktuig in handen van de centrumrechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz”, zegt ze tegen Trouw.
NOS: Hongarije past omstreden mediawet aan
cc-foto: European Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (6)